Putin on häviämässä sotansa kansainvälistä oikeutta vastaan

Aloitettu oikeusprosessi alleviivaa Venäjän hyökkäyssodan laittomuutta.

9.3. 2:00

Vladimir Putin on häviämässä sotansa kansainvälistä oikeutta vastaan alle kahdessa viikossa. Venäjän federaation viralliseksi kannaksi muodostunut perustelu Ukrainan sodan aloittamiselle nojaa väitteeseen Ukrainan harjoittamasta joukkotuhonnasta maan itäosissa. Aloittaessaan hyökkäyksen Putin lausuikin, että operaation päämääränä on suojella Itä-Ukrainan väestöä hallituksen siellä toteuttamalta kansanmurhalta sekä saattaa syylliset rikosvastuuseen.

Väitetystä kansanmurhasta ei näyttäisi olevan minkäänlaisia vakavasti otettavia todisteita. Mutta asia ei ole suinkaan jäämässä tähän.

Kaksi päivää hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukraina jätti Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen haastehakemuksen, jossa se vaati oikeudenkäynnin aloittamista Venäjän väitteiden johdosta. Haastehakemus perustuu vuoden 1948 joukkotuhontaa koskevaan yleissopimukseen, jonka allekirjoittajamaita sekä Venäjä että Ukraina ovat ja johon Venäjän siteeraama velvollisuus kansanmurhien ehkäisemiseen ja rankaisemiseen perustuu.

Joukkotuhontasopimus ei millään tavoin sisällä oikeutusta yksipuoliseen hyökkäyssotaan. Hakemuksessaan Ukraina vaatiikin, että syytökset tutkitaan ja todistetaan perättömiksi, Venäjän hyökkäys julistetaan laittomaksi sekä määrätään keskeytettäväksi, ja Venäjä määrätään korvausvelvolliseksi aiheuttamistaan tuhoista.

Kiireellisenä turvaamistoimena Ukraina on vaatinut oikeutta määräämään Venäjän pysäyttämään hyökkäyksensä, jotta varmistetaan oikeudenkäynnin kohteena olevien oikeuksien säilyminen tutkinnan ajan.

Kun oikeus kuuli Ukrainan vaatimuksen maanantaina, oli Venäjän edustajille varattu penkkirivi tyhjillään. Osapuolten niskoittelu ei kuitenkaan estä oikeudenkäyntiä etenemästä: tuomioistuin ratkaisee turvaamistoimipäätöksen mahdollisimman pian.

Aloitettu oikeusprosessi alleviivaa Venäjän hyökkäyssodan laittomuutta. Kansainvälinen tuomioistuin tarjoaa perusteellisen, uskottavan ja rauhanomaisen mahdollisuuden selvittää Venäjän esittämän kansanmurhaväitteen totuuspohja ja oikeudellinen merkitys ilman verenvuodatusta.

Siten kaikkinainen Venäjän Ukrainaan kohdistama väkivalta, pommitus ja tuho on oikeudellisesti paitsi perusteetonta, suhteetonta ja laitonta myös kertakaikkisen tarkoituksetonta.

Ville Kari

apulaisprofessori, Tilburgin yliopisto, Alankomaat

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide