Suomessa riittää tilaa Ukrainan sotaa pakeneville

9.3. 2:00

Aamulehti kirjoittaa, että näky Ukrainasta sotaa pakenevista naisista ja lapsista hiljensi kovapäisimmätkin maahanmuuttokriitikot.

”Suomalaisen on mahdotonta olla tuntematta myötätuntoa hyökkääjän järjettömän vihan kärsijöiksi joutuneita siviilejä kohtaan. Karjalasta evakkoon lähteneitä omia kansalaisiamme elää vieläkin joukossamme.”

”Ukrainasta on joutunut, tai onnistunut, pakenemaan yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Määrä voi kasvaa vielä miljoonia. Lähtijöiden lukumäärä on kiinni pitkälle Venäjän raakuuden asteesta. Millaisiin oloihin ja puutteeseen se murjoo ukrainalaiset? Jääkö turvallisten humanitaaristen evakuointikäytävien avaaminen tyhjäksi puheeksi, jota säestää venäläisten tulitus? Viikonlopun kokemukset olivat julmia.”

”Suoranainen äkillisen kuoleman tai vahingoittumisen vaara ei ole ainoa uhka. Jo pelkästään viikon loppupuolella luvattu Venäjältä saapuva pakkasaalto tietää kärsimystä koko Ukrainaan, mikäli Venäjä jatkaa maan energiahuollon murskaamista. Ruuasta tulee pulaa ja lääkkeet käyvät vähiin samaan aikaan kun siviilien vitsauksena on myös tauteja: koronavirus leviää ja tuberkuloosista varoitellaan.”

”Lämpimän vastaanoton lisäksi tulijoille pitäisi tarjota sellaiset palvelut, jotka auttaisivat asettumaan ja lievittämään traumoja: lapsille koulupolku, aikuisille kotiuttamista ja halukkaille töitä. Meidän pitää kaikin tavoin yrittää tehdä mahdollisesti pitkäaikaisestakin Suomessa elämisestä ukrainalaisille niin parantavaa kuin vain voi.”

”Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Suomeen voisi tulla tuhansia sotaa pakenevia. Kaikille tilaa riittää.”

Kaleva toteaa, että isoimman vastuun pakolaisista ovat tähän mennessä kantaneet puolalaiset.

”On kuitenkin selvää, etteivät vain Puola ja muutamat muut Ukrainan naapurit voi valtavaa urakkaa hoitaa. Jos sota jatkuu pitkään tai päättyy Venäjän voittoon, pakolaisten määrä kasvaa edelleen nopeasti.”

”Kansainvälisissä arvioissa on puhuttu neljän ja viiden miljoonan välille nousevasta turvan hakijoiden joukosta.”

”Jo nyt sadat ukrainalaiset ovat hakeneet Suomesta turvaa. – – Saapumista helpottaa se Suomen noudattama EU-linjaus, jonka mukaan Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen oleskeluluvan. Se oikeuttaa työntekoon, koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon.”

”Väliaikaistakin asettumista tänne helpottaa, että suomalaisten suhtautuminen ukrainalaisiin on perusmyönteinen. Se on näkynyt jo täkäläisessä valtavassa auttamishalussa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide