Miksi varhaiskasvatuksen ongelmia Helsingissä ei saada ratkaistua?

Nykyiset ammattilaiset väsyvät työkuorman alle eikä uusia ammattilaisia saada houkuteltua alalle.

12.3. 2:00

Kirjoitukseni ei koske varhaiskasvatuksen piirissä työskenteleviä ammattilaisia vaan Helsingin poliittisia päättäjiä.

Meillä on 3- ja 5-vuotiaat pojat ja olen seurannut jo lähes neljän vuoden ajan varhaiskasvatuksen tilaa ja sen ympärillä vellonutta keskustelua. Ammattilaisten siirtyminen uusille aloille ja yhä pienempien lasten siirtyminen varhaiskasvatuksen piiriin Helsinki-lisän lakkauttamisen takia ovat räjäyttäneet ongelmat meidän kaikkien silmille.

Tällä hetkellä tilanne vaikuttaa olevan se, että nykyiset ammattilaiset väsyvät työkuorman alle eikä uusia ammattilaisia saada houkuteltua alalle. Palkkaus on varmasti yksi syy, mutta pohjimmiltaan uskon, että varhaiskasvattajat toivovat ennen kaikkea inhimillisiä työoloja ja ennakoitavuutta omaan työhönsä.

Kuinka moni meistä oikeasti jaksaa tilannetta, jossa lähikollegat – ja myös lapset – saattavat vaihtua jopa päivittäin? Varhaiskasvatuksesta puhutaan usein ”kutsumusammattina”. Tämä sana vie meidät keskiajan narratiiviin ja on mielestäni 2020-luvulla täysin irrelevantti argumentti sekä naisvaltaisia aloja väheksyvä.

Varhaiskasvattajat tekevät arvopohjaista ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, jonka voisi ajatella olevan tässä maailmantilanteessa meille kaikille hyvin tärkeää. Turvallinen pohja elämälle luodaan lapsuudessa, ja lapset viettävät varhaiskasvatuksen piirissä noin kolmasosan vuorokaudestaan viitenä päivänä viikossa.

Minua ainakin äitinä kiinnostaa, miten lapseni varhaiskasvattajat voivat ja kuinka heitä arvostetaan. Tällä hetkellä arvostus on heikkoa. Poliittisilla päättäjillä on viime kädessä vastuu, joten Helsingin vauraana kaupunkina tulisi näyttää tässä esimerkkiä. Lähtekää liikkeelle edes nyt niistä ulkoiluvaatteista, jotka olette jo henkilöstölle luvanneet. Tässäkään pelkkä huppari taikka tsemppihalit eivät riitä.

Terhi Kavander

Kruunuvuorenranta, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide