Ukrainan konflikti pahentaa nälkäkriisiä

Konflikti voi horjuttaa jopa 120 miljoonan ihmisen ruokaturvaa.

18.3. 2:00

Ukrainan konfliktin seurauksena on syntynyt hiljainen kriisi, joka voi johtaa miljoonien ihmisten nälänhätään. Helsingin Sanomat kertoi pääkirjoituksessaan (14.3.), että erityisesti useat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maat ovat riippuvaisia Ukrainasta ja Venäjältä tuodusta viljasta. Käytännössä tuo riippuvuus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vehnän maailmanmarkkinahinnan kohoaminen ennätyslukemiin on katastrofaalinen isku monille ruoka-apua saaville kehittyville maille.

Venäjä ja Ukraina tuottavat 29 prosenttia eli lähes kolmanneksen maailman vehnästä. Maailman ruokaohjelma (WFP) varoittaa, että tuotannon pieneneminen tai pahimmassa tapauksessa loppuminen pahentaa nälkäkriisiä kymmenissä valtioissa, esimerkiksi Afganistanissa, Syyriassa ja Etelä-Sudanissa. Konflikti voi horjuttaa jopa 120 miljoonan ihmisen ruokaturvaa.

World Vision on erityisen huolissaan ruokakriisin vaikutuksista lapsiin. Toimitamme ruoka-apua köyhimpiin maihin, muun muassa Afganistaniin, jossa jo ennen Ukrainan konfliktia yli puolet alle viisivuotiaista lapsista oli aliravittuja.

Kun mietimme avun kohdistamista, meidän pitää muistaa myös kauempana olevat maat. Avuntarve niissä tulee olemaan valtava.

Annette Gothóni

toiminnanjohtaja

Suomen World Vision

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide