Lapseen voidaan kohdistaa seksuaaliväkivaltaa myös netissä

Seksuaalirikoslaissa on huomioitava lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä.

1.4. 2:00

Seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksessa toteutettavat muutokset tuovat tärkeää suojaa lapsille. Jatkossa esimerkiksi sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa katsottaisiin aina lähtökohtaisesti lapsenraiskaukseksi. Tämä on merkittävä uudistus.

Kokonaisuudistuksen tulisi kuitenkin ottaa vielä nykyistä paremmin huomioon lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä. Netin välityksellä tapahtuvia seksuaalirikoksia ei tulisi arvioida haitallisuudeltaan ja vakavuudeltaan lievemmiksi kuin netin ulkopuolella tapahtuvia rikoksia.

Lapseen voidaan kohdistaa seksuaaliväkivaltaa netin välityksellä esimerkiksi siten, että aikuinen voi pakottaa, houkutella tai ohjata web-kameran välityksellä lapsen tunkeutumaan omaan tai toisen lapsen kehoon. Myös tämäntyyppiset tilanteet tulee voida rinnastaa vakavuudeltaan sukupuoliyhteyden määritelmään kuuluviin tekoihin ja arvioida lapsenraiskausrikoksina.

Lisäksi seksuaaliväkivallan tallentamisen, esimerkiksi valokuvaamalla tai videoimalla, tulisi olla rangaistuksen koventamisperuste ja nostaa uhrille määrättäviä vahingonkorvauksia. Joka kerta, kun lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava kuva tai video jaetaan ja sitä katsotaan, lapsi asetetaan uudelleen uhrin asemaan ja hänen oikeuksiaan loukataan.

Pelastakaa Lapset on ylläpitänyt jo 20 vuotta Nettivihje-palvelua. Se on matalan kynnyksen vihjepalvelu, jonne kuka tahansa voi ilmoittaa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai toiminnasta verkossa. Vuosittain Nettivihjeeseen tulee noin 3 000 vihjettä tällaisesta laittomasta toiminnasta.

Pauliina Sillfors

Maarit Mustonen

asiantuntijoita

Tanja Simola

erityisasiantuntija

Pelastakaa Lapset

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide