Sota voi aiheuttaa lapselle elinikäisen trauman

Sotavuosina 1939–1945 kodeistaan evakkoon joutui lähtemään Suomessa arvioiden mukaan ainakin 160 000 lasta.

17.3. 2:00

Sodasta kärsivät eniten lapset, kirjoittivat Suomen lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarinen ja Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki (HS Vieraskynä 14.3.).

Sotavuosina 1939–1945 kodeistaan evakkoon joutui lähtemään Suomessa arvioiden mukaan ainakin 160 000 lasta. Nyt tästä joukosta jäljellä olevat ovat eläkeläisiä.

Sotien jälkeen ajateltiin, etteivät sotakokemukset vaikuta lapseen eivätkä lapset ymmärrä näkemäänsä. Nyt tiedetään, miten sodan kaltainen poikkeustilanne vaikuttaa: ensin tulee šokki ja kauhu, sitten helpotus hengissä selviämisestä. Seuraava vaihe on sopeutuminen ja elinikäinen trauma. Psykoterapeutti Martti Siiralan mukaan nämä traumat vaikuttavat yhä väestössämme laajasti niin sanottuina taakkasiirtyminä evakkolasten läheisten elämässä.

Suomessa niin sanottu suomettuminenkin vaikutti paljon asennoitumiseen lasten kokemuksiin. Niinpä evakkolapset saattoivat perustaa oman yhdistyksen vasta eläkeikäisinä vuonna 2002, ja vasta tällä vuosituhannella tutkijat ovat voineet ryhtyä analysoimaan evakkolasten kokemuksia.

Suomessa on tarjolla tietoa siitä, mitä sotaa pakenevilla ukrainalaislapsilla on edessä. Toisaalta tietoa myös puuttuu. Olisi kiinnostavaa tietää, onko evakkolapsuuden kokeneiden mielenterveydessä tai kuolleisuudessa ollut eroa verrattuna sellaisiin lapsiin, jotka sodasta huolimatta saivat asua turvallisemmin omalla, tutulla kotiseudullaan.

Lauri Kosonen

puheenjohtaja, Evakkolapset ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide