En ole harannut pakotteita vastaan

Syksyllä 2014 olin yksimielisesti hyväksymässä uusia Venäjän toimintaan Itä-Ukrainassa liittyneitä pakotteita.

17.3. 2:00

Helsingin Sanomien 16.3. julkaisemassa kirjoituksessa Suomen suhtautumisesta Venäjän pakotteisiin kirjoitetaan muun muassa, että ”Erkki Tuomiojan (sd) kaudella Suomi näyttää haranneen pakotteita vastaan”. Tämä ei ole totta.

Syksyllä 2014 olin yksimielisesti hyväksymässä uusia Venäjän toimintaan Itä-Ukrainassa liittyneitä pakotteita. Esitin kuitenkin, että niiden toimeenpanoa voitaisiin muutamalla päivällä lykätä, jotta näkisimme pitääkö silloin sovittu tulitauko vai ei. Tällä tavoin olisimme antaneet insentiivin tulotauon kunnioittamiseen, eli sellaiseen käyttäytymiseen, jota pakotteilla halutaan aikaansaada. EU:n pakotepolitiikan ongelmana on muissakin yhteyksissä ollut usein se, ettei ole osattu tai haluttu miettiä sitä, miten ne toimisivat toivotulla tavalla ja millä edellytyksillä ne voidaan poistaa.

Tässä tapauksessa tulitauko ei pitänyt ja pakotteet astuivat voimaan, kuten pitikin. Myös nyt asetetut historian mittavimpiin kuuluvat pakotteet Venäjälle ovat kaikki perusteltuja ja niitä voidaan vielä kiristääkin.

EU:n pakotepolitiikkaan liittyy muuallakin ongelmia. Kun esimerkiksi asetetaan matkustuskielto ihmisoikeusrikkomuksiin tai sotarikoksiin syyllistyneille henkilöille, olen esittänyt, eikö olisi parempi houkutella heitä tulemaan Euroopan unioniin, jolloin heidät voidaan täällä pidättää ja saattaa oikeuteen vastaamaan rikoksistaan.

Erkki Tuomioja

ulkoministeri vuonna 2014, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide