Pakolaisperheen majoittaminen ei ole peruste myöntää perustoimeentulotukea Kelasta

Pakolaisten väliaikainen majoittaminen ei vaikuta majoittajan asumistukeen tai perustoimeentulotukeen.

18.3. 2:00

Helsingin Sanomat uutisoi 14.3. Ukrainan sodan pakolaisten kotimajoituksesta. Jutussa kirjoitettiin, että ”pakolaisia majoittavat henkilöt voidaan tarpeen mukaan ohjata hakemaan esimerkiksi Kelan toimeentulotukea”.

Pakolaisperheen majoittaminen ei kuitenkaan ole peruste myöntää perustoimeentulotukea Kelasta, eikä se vaikuta myönnettävän perustoimeentulotuen määrään.

Lisäksi jutussa kerrottiin, että ”majoitettavilla saattaa olla vaikutusta majoittajan omiin sosiaaliturvaetuuksiin, kuten asumistukeen”. Jos majoittaminen on väliaikaista, se ei vaikuta majoittajan asumistukeen.

Jos yleistä asumistukea saava ruokakunta siis majoittaa luokseen sotaa pakenevia ukrainalaisia tilapäisesti eli käytännössä enintään kuuden kuukauden ajan, asumistuki ei laske. Toisaalta asumistukea ei myöskään saa lisää, vaikka asunnossa asuvien henkilöiden määrä hetkellisesti kasvaakin.

Jos yksityisellä majoittajalla ei olisikaan kustannussyistä tai muusta syystä enää mahdollisuutta majoittaa luonaan asuvia ukrainalaisia, hänen täytyy ottaa yhteyttä joko kuntaan hätämajoituksen järjestämiseksi tai poliisiin, jotta henkilöt voidaan ohjata vastaanottojärjestelmän tarjoamaan majoitukseen.

Jutun lopussa todettiin ihan oikein, että majoittajilla ei ole oikeuksia korvauksiin kustannuksista, koska kyse on vapaaehtoistoiminnasta. Majoittajat eivät myöskään ole vastuussa maahan tulleiden toimeentulosta, vaan tarvittaessa tulija saa tukea Maahanmuuttovirastosta.

Rita Lääkkölä

Kaisa Rainakari

juristeja, Kela

Tapio Nieminen

aikuisten sosiaalipalveluiden päällikkö

Espoon kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide