Liittoutumattomana Suomi ei ole uhka kenellekään

Naton jäsenenä Suomi muodostaisi suurvaltakonfliktien etulinjan hamaan tulevaisuuteen.

19.3. 2:00

Venäjän hyökättyä Ukrainaan suomalaiset ovat intoutuneet hakemaan turvaa Naton sylistä. Taustalla vaikuttaa olevan ajatus siitä, että vain Yhdysvaltojen johtaman liittouman pelko ehkäisee mahdollisen hyökkäyksen Suomeen. On kuitenkin hyviä syitä uskoa, että tämä ei lainkaan pidä paikkaansa.

Ensinnäkin on ymmärrettävä, että Ukrainalla ja Suomella on huikea ero Venäjän nykyjohdon silmissä. Uskottavimpien analyysien mukaan Vladimir Putinin hyökkäystä Ukrainaan selittää halu muodostaa venäläisistä veljeskansoista liittouma lännen ylivaltaa vastaan. Tätä päämäärää Venäjä ei mitenkään peittele.

Toinen uskottava syy on halu estää menestyneen liberaalin demokratian kehittyminen naapuriin malliksi Putinin venäläisille kriitikoille.

Nämä molemmat ovat huonoja syitä hyökätä, mutta meidän kannaltamme on tärkeää, ettei kumpikaan sovellu Suomeen. Emme ole Venäjän veljeskansa ja olemme olleet vakiintunut länsimainen demokratia niin pitkään, ettei se muodosta mitään uutta haastetta Venäjän autokratialle.

Ukrainalla ja Suomella on huikea ero Venäjän nykyjohdon silmissä.

Venäjällä ei siis ole edes sen omissa silmissä, vääristyneistä ihanteista huolimatta, mitään syytä hyökätä liittoutumattomaan Suomeen. Lisäksi sillä on joka tapauksessa vahvoja pidäkkeitä tänne tulemiselle.

Ukraina on urhealla taistelullaan osoittanut, että päättäväinen kansa pystyy torjumaan paperilla ylivoimaisetkin asevoimat vaikka yksin. Kansainvälinen yhteisö on yllättänyt yhtenäisyydellään ja rampauttanut Venäjän taloudellisesti. Nämä seikat nostavat kynnyksen uudelle hyökkäyssodalle Euroopassa erittäin korkeaksi.

Kun huomioidaan vielä, että EU on nyt vahvasti sitoutunut kehittämään yhteistä puolustusta, Venäjä tietää varmasti, että hyökkäys Suomeen johtaisi vielä suurempiin sotilaallisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin kuin hyökkäys Ukrainaan – joka sekin olisi melko varmasti jäänyt tekemättä, jos vastaus siihen olisi osattu ennakoida.

Venäjän silmissä olemme tähän asti olleet mallikelpoinen läntinen naapuri, joka ei muodosta sille minkäänlaista uhkaa ja joka voi toimia reiluna välittäjänä kiistoissa.

Ainoa seikka, joka tekisi Suomesta kohteen Venäjän katalille tempuille, olisi liittyminen Natoon. Toisin kuin EU:ta, Natoa johtaa Yhdysvallat, joka on Venäjän silmissä sen suurvaltakilpailija ja vakava turvallisuusuhka. Naton jäsenenä muodostaisimme suurvaltakonfliktien etulinjan hamaan tulevaisuuteen. Liittoutumattomana maana, jolla on uskottava itsenäinen puolustus ja EU:n kasvava tuki, emme muodosta uhkaa kenellekään eikä kukaan uhkaa meitä.

Antti Kauppinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide