Varusmiehenä näen nyt sodan pahuuden

Konflikteja tulee olla mahdollista ratkoa muutenkin kuin väkivalloin.

20.3. 2:00 | Päivitetty 20.3. 8:54

Aloitin varusmiespalveluksen viime heinäkuussa monen muun ikäiseni asevelvollisen tavoin. Hyppäsin armeijan leipiin hieman naiivina uskoen palveluksen olevan vanhanaikainen ja monin tavoin turha. Eihän modernissa, sivistyneessä Euroopassa tultaisi enää ikinä näkemään laajamittaista sotaa. Historian virheistä olisi otettu opiksi, ja useat kansainväliset sopimukset, järjestöt sekä liitot takaisivat ikuisen rauhan.

Helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan ymmärsin, kuinka todellista sota on. Se osui ennalta arvaamattoman lähelle ja kosketti syvästi. Ikäiseni uhraavat henkensä tulevaisuutensa tähden. Jopa siviilejä tapetaan.

Nyt ymmärrän oman varusmiespalvelukseni merkityksen. Tiedän, että tosipaikan tullen minut lähetetään puolustamaan maatani, kohtaamaan katala ja mädältä haiseva kuolema. Minulle lykätään käteen kylmä, rautainen rynnäkkökivääri ja päähän hölskyvä, liian iso komposiittikypärä. Näytetään suuntaa ja lähetetään taisteluun kohti vääjäämätöntä loppua.

Jotta moisilta kauhukuvilta vältytään, diplomatiaan on panostettava entistä enemmän. Konflikteja tulee olla mahdollista ratkoa muutenkin kuin väkivalloin. Emme halua kokea uudelleen koko maailman kattavaa suursotaa. Emme halua elää loppuelämäämme peläten ja surren.

Olen kuluneen palvelusvuoteni aikana oppinut ampumaan ja osun tarkasti maaliin sadastaviidestäkymmenestä metristä, mutta en kykene tappamaan. Osaan käyttää kiristyssidettä, mutta haavoittunutta kaveria en pysty pelastamaan vihollisen ankarassa ristitulessa. En halua joutua kuolemaan isänmaani, äidinkieleni – en minkään sen, mitä rakastan – vuoksi.

Eero Jalamo

varusmies, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide