Keliakiaa sairastaville ruoan hintojen nousu on kova isku

Pienituloinen keliakiaa sairastava jää usein vaille tukea.

20.3. 2:00

Helsingin kaupungin aikuissosiaalityön päällikkö Henna Niiranen kirjoitti (HS Mielipide 16.3.), että ostovoiman heikkeneminen koskettaa kaikkia kuluttajia, mutta erityisesti hintojen nousu vaikuttaa pienituloisiin, toimeentulotuella eläviin henkilöihin ja köyhyysrajalla eläviin lapsiperheisiin.

Erityisen heikossa asemassa ovat keliakiaa sairastavat toimeentulotuen saajat. Perusruoan hintojen nousun lisäksi myös gluteenittomien tuotteiden hinnat nousevat entisestään kaupoissa.

Keliakian hoitoon lääkärin määräämän gluteenittoman ruokavalion kustannuksia ei kateta perustoimeentulotuella. Nykykäytännön mukaan jokainen kunta arvioi itsenäisesti, hyväksytäänkö nämä kustannukset menoina täydentävän toimeentulotuen hakemuksessa. Osa kunnista myöntää tukea keliakian hoitoon, osa ei. Hakijat joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan asuinpaikkakuntansa perusteella.

Sosiaalitoimessa tulisi huomioida, että kyseessä on sairauden vuoksi määrätty hoito. Siitä ei voi joustaa hakijan rahatilanteen mukaan eikä sosiaalitoimen päätöksen perusteella. Myös korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa kulujen huomioimisesta päätöksessään ja katsonut, että keliakian ruokavaliohoidon aiheuttamat kulut tulee huomioida erityismenoina toimeentulotuesta annetun lain tarkoittamalla tavalla.

Keliakialiitto on erittäin huolissaan keliakiaa sairastavien ja erityisesti pienituloisten mahdollisuudesta hoitaa sairauttaan hintojen korotuksen paineessa.

Minna Halve

sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija

Niina Puronurmi

toiminnanjohtaja

Keliakialiitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide