He-Man-ukkelikielto päiväkodissa kertoi vääristyneestä ilmapiiristä

Poikien leikkien ja lelujen rajoittamisessa näytti olevan taustalla ajatus, että miehet ovat lähtökohtaisesti sotahulluja ja väkivaltaisia.

26.3. 2:00

Saara-Maria Jurva kirjoitti (HS Mielipide 18.3.) poikansa kokemuksista naistenpäivän vietosta päiväkodissa. Tytöt saivat päättää kaikesta ja heille laulettiin laulu. Pienten poikien kysymykseen siitä, milloin olisi heidän vuoronsa päättää, vastattiin, että pojat ja miehet tekevät päätökset vuoden muina päivinä.

Kirjoitus palautti mieleeni omien poikieni kokemukset 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Päiväkodin lelupäivinä jouduin tutkimaan kolmen poikani reput, etteivät he edes salaa veisi päiväkotiin kiellettyjä leluja. Tytöt saivat viedä Barbie-nukkensa, mutta poikien He-Man-ukkelit ja Teräsmies-viitat olivat kiellettyjä. ”Miksi tytöt saavat viedä omia lelujaan mutta pojat ei”, oli kysymys, johon äitinä oli vaikea vastata. Totuutta en halunnut poikieni kuulevan.

Poikien leikkien ja lelujen rajoittamisessa näytti tuolloin olevan taustalla ajatus, että miehet ovat lähtökohtaisesti sotahulluja ja väkivaltaisia. He-Man-ukkelit olivat ikään kuin se viimeinen niitti, joka irrotti sokan. Tämä oli puistattava ajatus, jonka hulluutta ja väkivaltaisuutta ei pysähdytty ajattelemaan.

Tuon ajan pienet pojat ovat nyt aikuisia miehiä. Olen usein miettinyt, mitä vahinkoa vääristynyt miehiä ja naisia koskeva keskustelu on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen pojille, tytöille, miehille ja naisille. Miehet eivät todellakaan ole lähtökohtaisesti sortavia otuksia eivätkä naiset nurkkaan ajettuja uhreja. Absoluuttiset oletukset sukupuolesta ovat vahingollisia kaikille.

Hannele Törrönen

psykologi, psykoterapeutti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide