Suomella on edellytyksiä omavaraiseksi maaksi

Nopeasti kehitettävät uudet tekniikat avaavat monipuolisia näkymiä uusiutuvan energian tuottotapoihin.

22.3. 2:00

Mielipidesivulla on kirjoitettu Suomen huoltovarmuudesta. Jukka Pennanen (HS 17.3.) kirjoitti siitä ruoan ja Jyri Seppälä (HS 18.3.) energian osalta.

Energian ja materiaalien hintojen kallistuminen pakottaa suomalaiset kehittämään ja ottamaan käyttöön resurssitehokkuustoimia maan omien mahdollisuuksien pohjalta. Näin voidaan poliittisin toimin turvata myös maan asuttuna pitäminen Ruotsin ja Norjan tavoin.

On käännettävä jätevirtoja resursseiksi: biokaasun lisääminen vähentäisi jätteeksi päätyvää biomassaa ja tuottaisi lannoitteita. Lannan käyttö ruoantuotannossa vähentäisi ravinteiden päätymistä vesistöjä rehevöittämään. Tämä olisi maaseudulle erinomainen ratkaisu.

Ikivanha peruselinkeinomme, kalastus, olisi nostettava takaisin kunniapaikalle. Vuosikymmenten viivyttelyn jälkeen tulisi avata luonnonmukaisia ohitusuomia rakentamalla vaelluskalojen pääsy Kemijokeen, joka oli aikoinaan Euroopan parhaita lohijokia. Tämä vaikuttaisi huomattavasti Suomen ruokahuoltovarmuuteen. Valtion enemmistöomisteiset voimalayhtiöt joutuisivat hiukan pienentämään voittojaan yleisen edun hyväksi. Työllisyys ja elinkeinotoiminta voimistuisivat koko Lapissa, missä matkailu on nopeasti kasvava elinkeino.

Erityisesti kesämatkailuun tarvitaan kehittämisideoita. Kemijokivarren ikivanha kulttuuriympäristö tarjoaa matkailulle ainutlaatuiset edellytykset. Rovaniemen lähistöllä sijaitsevat vaelluskaloille tärkeät, yhä rakentamattomina säilyneet Kuusamon koskiin verrattavat kosket kalastusmahdollisuuksineen, ja pohjoisempana virtaa yhä melko puhtaina osa Kemijoen suurjokihaaroista. Niitä kaivosten ei tule enää antaa saastuttaa jätevesillään – tarvitsemme jokien tarjoamia mahdollisuuksia itse tulevaisuutemme turvaamiseksi. Kaivoksilta on vaadittava suljettu vesikierto, ja sitä on myös valvottava. Ellei kaivos kannata ilman ympäristön pilaamisen tuomaa kustannusetua, sen ei tule antaa toimia.

Nopeasti kehitettävät uudet tekniikat avaavat monipuolisia näkymiä uusiutuvan energian tuottotapoihin. EU tavoittelee vuoteen 2050 mennessä tärkeimmäksi energialähteekseen meristä saatavaa uusiutuvaa energiaa (aallot, vuorovesi, levien käyttö).

Suomi on pinta-alaltaan suuri. Kauniissa maassamme on paljon vesistöjä sekä pieni ja koulutettu väestö. Näistä lähtökohdista omavaraisuuden saavuttamisen tulee olla mahdollista – jos siihen tosissaan pyritään.

Marjatta Näätänen

dosentti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide