Presidentti voisi avata ajatuksiaan myös suomeksi

22.3. 2:00

Iltalehti toteaa, että Suomessa joudutaan nyt tekemään nopeasti isoja turvallisuuspoliittisia ratkaisuja.

”Parhaan tiedon turvallisuustilanteesta saava valtiojohto joutuu kantamaan suurimman vastuun kauaskantoisista päätöksistä, mutta samaan aikaan myös kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus punnita eri vaihtoehtoja ja saada tietoa riskiarvioista, joita eri päätökset sisältävät.”

”Tasavallan presidentti Sauli Niinistö johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että presidentin kryptinen linja saattaa aiheuttaa enemmän sumua kuin selkeyttä ihmisten mieliin.”

”Haasteita on myös medialla. Brittiläinen laatulehti Financial Times ei ilmeisesti saanut heti selvää siitä, mitä presidentti oli sunnuntaina julkaistussa haastattelussaan tarkoittanut, jonka seurauksena lehti joutui korjaamaan jutun otsikkoa.”

”Niinistö totesi FT:ssä, että eskalaation mahdollisuus Euroopassa on, mutta tarkensi, ettei se liity Suomen käytökseen tai päätöksentekoon. Toisaalta hän kyllä varoitti myös haastattelussa siitä, että Nato-jäsenyyden hakeminen toisi merkittävän riskin eskalaatiolle Euroopassa.”

”Suomalaiset saivat lukea brittilehdestä myös sen, että Niinistön ajattelussa syvenevä yhteistyö Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa on toinen varteenotettava vaihtoehto Suomen Nato-jäsenyydelle.”

”Kotimaassa presidentti ei ole ajatteluaan liiemmin avannut eli mitä esimerkiksi Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain syvenevä yhteistyö käytännössä tarkoittaisi.”

”Kun presidentti näkee eri vaihtoehdoissa riskejä, olisi hyvä myös kuulla, miten niitä voitaisiin vähentää esimerkiksi mahdollisen Nato-jäsenyyden hakemisen yhteydessä.”

”Suomalaiset ansaitsevat sen, että presidentti avaa ajatteluaan ja eri vaihtoehtoja myös suomeksi, eikä niin, että hänen pohdinnoistaan saadaan lukea ja kuulla lähinnä vain kansainvälisen median kautta.”

Ilta-Sanomat arvioi, että pitkään Suomen Nato-jäsenyyttä vastustaneissa vasemmistopuolueissa asenne on nyt vähemmän varauksellinen, samoin keskustassa ja vihreissä.

”Se ei tee mahdollisimman pikaisesta Nato-jäsenyydestä itsestäänselvyyttä. Kun ajan virta on vuolas, yllättäviä karikoita nousee äkkiä.”

”Suomen valtiojohdolta vaaditaan kylmää päätä enemmän kuin vuosikymmeniin. Valtiojohdon tueksi taas tarvitaan puolueilta yhtenäisyyttä. Sitä ei edistä vanhojen riitojen lietsominen ja entisillä kannoilla kivittäminen. Suomessa on pistettävä ahtaat puolueintressit sivuun. Nyt ei kellään ole pisteiden keruun hetki.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide