Radioaktiivista säteilyä ei ole

23.3. 2:00

Ooppera-arvostelussa (HS Kulttuuri 17.3.) käytettiin huolettomasti fysiikassa ja ympäristöterveydessä käytettyjä termejä. Arvostelun kohteena oli Uljas Pulkkiksen ooppera, jonka aiheena on vuonna 1986 tapahtunut Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Arvostelussa kerrottiin, että onnettomuuden johdosta myös Suomeen ”laskeutui radioaktiivista säteilyä” ja käytettiin toistamiseen ilmaisua ”radioaktiivinen säteily”.

Radioaktiivisuus ja säteily ovat ilmiöitä ja termejä, jotka herättävät ihmisissä pelkoa ja ahdistusta. Siksi niiden käytön tulee olla oikeaa, eikä sanojen merkitystä ja luonnetta saa hämärtää.

Mennään perusteisiin. Radioaktiivisuus on aineen ominaisuus ja siksi säteily ei voi olla radioaktiivista. Luontaisesti radioaktiivinen alkuaine hajoaa itsekseen, syntyy toisia alkuaineita ja samalla vapautuu säteilyä. Säteily voi puolestaan olla ionisoivaa tai ei-ionisoivaa. Siksi säteily ei voi väitetyllä tavalla laskeutua eikä olla radioaktiivista. Säteilevä materia voi tietysti laskeutua ja jatkaa säteilemistään.

Erkki Vuori

oikeuskemian professori emeritus, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide