Mielipidekyselyt Nato-jäsenyydestä on laadittava luotettavasti

Kyselytuloksilla on nyt poliittista painoa ehkä enemmän kuin koskaan.

23.3. 2:00

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kiinnostus kansalaisten ulko- ja turvallisuuspoliittisiin mielipiteisiin on lisääntynyt voimakkaasti. Yksi toisensa jälkeen valtakunnalliset joukkoviestimet teettävät kyselyitä aihepiiristä. Myös Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva on osallistunut talkoisiin.

Kyselytuloksilla on nyt poliittista painoa ehkä enemmän kuin koskaan. Puolustusvalmiuden vahvistaminen saa tukea kasvavasta maanpuolustustahdosta, ja Suomen Nato-jäsenyyttä perustellaan kohonneilla gallupnumeroilla.

Tämän vuoksi mielipidetutkimusten teettäjien, tekijöiden ja julkistajien pitäisi kiinnittää erityistä huomiota niiden luotettavuuteen ja tuloksia tulkitsevan journalismin laatuun. Myös yleisöä ajatellen nykyistä kriittisempi ja itsekriittisempi ote olisi tarpeen.

Helsingin Sanomien uutinen (21.3.) kertoi maanpuolustustahdon ottaneen ison harppauksen Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Maaliskuun puolivälissä tehdyssä HS-gallupissa kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, suomalaisten olisi ”puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta”.

Kysymyksen muut vastausvaihtoehdot olivat: ”Puolustauduttava aseellisesti, jos mahdollisuudet onnistua olisivat hyvät”, ”Puolustauduttava aseellisesti vain poikkeuksellisissa tilanteissa”, ”Ei pitäisi puolustautua aseellisesti missään tilanteissa” ja ”Ei osaa sanoa”.

Mielipidekysymyksen tulisi antaa tilaa kaikille oleellisille ja todennäköisille ajattelutavoille. Nyt kyselyssä ei otettu huomioon tilannetta, jossa mahdollisuudet onnistua aseellisessa puolustautumisessa olisivat hyvin heikot tai olemattomat.

Saattaa kuitenkin olla jonkin verran suomalaisia, jotka kannattavat puolustautumista, vaikka lopputulos olisikin epävarma, mutta eivät kuitenkaan toivottomassa tilanteessa laajan tuhon ja kärsimyksen uhatessa. Jos tällaisillekin mielipiteille olisi kyselyssä annettu tilaa, näyttäisivät tuloksetkin toisenlaisilta.

Pertti Suhonen

emeritusprofessori, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide