Hollywoodin yllä leijuu synkkä pilvi, enkä puhu nyt Ukrainan sodasta

Tätä menoa Oscar-gaala voi pian lakata olemasta.

25.3. 2:00

Maanantain vastaisena yönä jaetaan jälleen maailman tärkeimmät elokuvapalkinnot, Oscarit.

Punaisen maton tapahtumat ja niitä seuraava palkintogaala näytetään suorana lähetyksenä ympäri maailmaa, myös Suomessa. Kaiken yllä leijuu synkkä pilvi, Venäjän käymä tuhoava sota Ukrainassa.

Mutta se ei ole ainoa synkkä pilvi Hollywoodin yllä. Tätä menoa koko gaala voi pian lakata olemasta.

Yleisöhitit ja Oscar-ehdokkuuksia saavat elokuvat ovat muutamassa vuosikymmenessä eriytyneet. Se on mitätöinyt Oscar-palkinnon merkitystä.

Ja se näkyy katsojaluvuissa. Vuosi 2021 oli kaikkien aikojen pohjanoteeraus: alle kymmenen miljoonaa amerikkalaista seurasi lähetystä. Edellisenä vuonna luku oli 23 miljoonaa, kun vuonna 1988 katsojia oli peräti 42 miljoonaa.

Koronaviruspandemialla oli osuutensa. Miksi juhlia sitä, mitä ei nähnyt? Oikeasti kyse on syvemmästä ongelmasta: yhtenäiskulttuurin murentumisesta ja tarjonnan räjähdyksestä, striimauspalveluista, valinnan vapaudesta ja elokuvateattereiden ahdingosta.

Vastavetona Oscareita jakava Yhdysvaltojen elokuva-akatemia on tehnyt joitakin lähinnä kosmeettiselta näyttäviä muutoksia. Kun elokuvaintoilijat jyrähtivät, miksei vuoden 2008 Yön ritari (The Dark Knight) ollut tarpeeksi hyvä Oscareihin, parhaan elokuvan palkinnosta kilpailevien ehdokkaiden määrää kasvatettiin. Iso muutos oli moninaistaa jäsenistöä, kiitos #OscarsSoWhite-kampanjan.

Muutokset vain jarruttavat vääjäämätöntä, eivätkä tämän vuoden uudistukset tee poikkeusta.

Voiko boomerimpaa tapaa houkutella nuorisolaisia keksiä?

Gaalassa jaetaan ”fanisuosikki”-Oscar. Pääosin Twitterissä tapahtunut äänestys päättyi kaksi viikkoa sitten. Business Insiderin mukaan kärjessä ovat zombielokuva Army of the Dead ja Amazonin uusi versio Tuhkimosta. Kolme twiittaajaa pääsee osaksi lähetystä.

Voiko boomerimpaa tapaa houkutella nuorisolaisia keksiä?

Täysin käsittämätön liike on, että kahdeksan Oscar-kategoriaa on poistettu tänä vuonna suorasta lähetyksestä. Ne ovat paras meikkaus ja hiusmuotoilu, paras leikkaus, paras ääni, paras lavastus, paras musiikki sekä kolme lyhytelokuva-kategoriaa. ABC-kanava olisi halunnut poistaa vielä enemmän kategorioita ja ahtaa tilalle muuta viihdykettä.

ABC-kanavan johto on väärässä. Olennaisten elokuvataiteellisten kategorioiden poistaminen ei houkuttele tavisyleisöä takaisin. Sen sijaan ratkaisu osoitti, etteivät alan päättäjät ymmärrä, mitä elokuva on.

Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide