Globalisaatio on yksi Ukrainan sodan häviäjistä

25.3. 2:00

Kauppalehti muistuttaa, että kansainvälinen kauppa on viime vuosina kokenut useita takaiskuja.

”Ensin britit erosivat EU:sta. Sitten Yhdysvaltain presidentiksi noussut Donald Trump aloitti kauppasodan Kiinaa vastaan. Sen jälkeen korona jätti kontit satamiin ja katkaisi tuotantoketjut. Nyt Venäjän ja lännen välille on noussut uusi rautaesirippu, jonka läpi pääsevät vain tarkasti valikoidut tuotteet, palvelut ja pääomat.”

”Vuosikymmeniä jatkuneen globalisaation seurauksena maailmantalous on hyvin pitkälle integroitunut. Kansainvälinen työnjako on auttanut monikansallisia yrityksiä tehostamaan tuotantoaan, kehitysmaita vaurastumaan ja satoja miljoonia ihmisiä nousemaan köyhyydestä.”

”Länsimaat ovat toivoneet, että liberalismi ja demokratia leviävät samalla autoritäärisiin valtioihin. Politiikassa saavutukset eivät ole yhtä mairittelevia kuin taloudessa.”

”Kansainvälinen laki ei tarjoa selkeää ohjenuoraa yrityksille, miten pitäisi toimia. Kaupankäynti sotaa käyvien maiden kanssa ei ole laitonta, kunhan se tapahtuu sopimusten ja lakien sallimissa puitteissa. Viime kädessä ratkaisu on yrityksen omasta pohdinnasta ja arvoista kiinni.”

”Toisaalta yritys joutuu entistä enemmän ottamaan huomioon kuluttajien mielipiteet. Sen ovat saaneet karvaasti kokea boikottiuhan alle joutuneet Nokian Renkaat ja Fazer.”

”Yksi Ukrainan sodan selvä häviäjä on globalisaatio. Sota lyö leveän railon länsimaiden ja Venäjän välille. Kauppapolitiikassa se tarkoittaa blokkiutumista.”

”Länsimaiset demokratiat käyvät vastedes kauppaa entistä enemmän keskenään. Venäjä yrittää löytää korvaavia markkinoita ja liittoutua Kiinan kanssa. Kaiken kaikkiaan maat kääntyvät sisäänpäin, maailmantalouden kasvu hidastuu ja hyvinvointi kärsii.”

Salon Seudun Sanomat toteaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut Fennovoiman ydinvoimalahankkeen Suomessa keskustelun keskiöön.

”Selvää tässä tilanteessa on vain se, että venäläisyhtiön kanssa ydinvoimalaa ei voida rakentaa.”

”Käyttöä Fennovoiman ydinvoimalalle olisi juuri nyt, kun Eurooppa haluaa vähentää energian ostamista Venäjältä. Ostamalla kaasua, öljyä ja sähköä rahoitetaan samalla Venäjän sotatoimia Ukrainassa.”

”Selkeintä olisi, jos venäläisyhtiö luopuisi omistuksestaan ja ydinvoimalan rakentamista voitaisiin jatkaa suomalaisvoimin. Mukaan voitaisiin ottaa myös länsimainen kumppani.”

”Mahdollista on myös, että Fennovoima kaatuu ja mukaan lähteneet suomalaisyhtiöt menettävät sijoituksensa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide