Ulkoilmakonsertit pilaavat pesintärauhan Töölönlahdella

Alueella pesii ja ruokailee monia uhanalaisia, taantuvia ja vaarantuneita lintulajeja.

31.3. 2:00

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto hyväksyi äskettäin uusia ulkoilmakonserttien järjestämiseen liittyviä ohjeita. Pidän ulkoilmakonsertteja tärkeänä osana elävää kesäistä kaupunkikulttuuria, mutta ohjeisiin on saatava heti yksi tärkeä muutos.

Töölönlahden puisto on ehdottomasti saatava pois ulkoilmakonserttien tapahtuma-alueista. Herkimpänä pesimäaikana järjestettävät lukuisat konsertit nimittäin pilaisivat tämän arvokkaan lintualueen. Töölönlahti on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde ja lintuvesistö suurkaupungin sydämessä.

Töölö-Seura ry järjesti marraskuussa 2021 asukasillan Töölönlahden ja sen linnuston suojelusta. Tilaisuudessa oltiin yksimielisiä linnuston puolustamisen tarpeesta. Töölönlahti tarjoaa kaikille kaupunkilaisille äärettömän hienon mahdollisuuden seurata lintujen elämää ja tehdä niistä havaintoja. Alueella pesii ja ruokailee monia uhanalaisia, taantuvia ja vaarantuneita lintulajeja.

Töölönlahti on ainutlaatuinen luontokohde.

Riittäisi vallan hyvin, kun konserttialueita olisivat Suvilahti, Olympiastadion, Kaisaniemi ja Malmin entinen lentokenttä. Kansalaistorinkin voisi poistaa varmuudeksi ulkoilmakonserttien listalta lintujen pesimäajaksi huhtikuusta heinäkuuhun. Tarpeen mukaan konserttiaikoja voisi lisätä esimerkiksi Suvilahdessa ja Malmin lentokentällä.

Uusien ulkoilmakonserttien päättymisaikalinjausten myötä kaupunki lupaa tehdä syksyllä 2022 asukaskyselyn ulkoilmakonserttien vaikutuksista. Päättymisaikalinjausta vuodelle 2023 käsitellään asukaskyselyn tulosten ja tapahtumista saadun asukaspalautteen perusteella.

Töölönlahden puisto on saatava jo ennen syksyä pois konserttialueiden joukosta. Tai sitten Töölönlahden ystävien on organisoitava pikaisesti kansanliike alueen linnuston puolesta.

Matti Niiranen

puheenjohtaja, Töölö-Seura ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide