Perussuomalaisten Venäjä-linjassa ei ole moitittavaa

Puolueen linja on aina ollut Venäjään johdonmukainen ja tiukka.

25.3. 11:36

Pääkirjoituksessa (HS 24.3.) otettiin värikkäästi kantaa Euroopan kansallismielisten puolueiden ja perussuomalaisten Venäjä-politiikkaan. Jo ennen Identiteetti ja demokratia (ID) -ryhmän perustamista keväällä 2019 silloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho teki selväksi, ettei ID-puolueilla ole yhteistä ulkopolitiikkaa, vaan ryhmän puolueiden yhteiset nimittäjät ovat EU-federalismin vastustaminen, maahanmuuttokritiikki ja Euroopan kristillisen arvoperimän puolustaminen.

Perussuomalaiset ei ole koskaan osoittanut tukeaan esimerkiksi Italian Legan tai Ranskan Kansallisen liittouman Venäjä-mielisille lausunnoille. ID-ryhmässä perussuomalaisten lähimmät yhteistyökumppanit ovat Tanskan kansanpuolue ja Viron Ekre, jotka jakavat perussuomalaisten näkemykset myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Perussuomalaiset on äänestänyt tällä vaalikaudella kaikkien niiden Euroopan parlamentin päätöslauselmien puolesta, jotka ovat tuominneet Venäjän aggression Ukrainassa ja muut maan kansainvälistä oikeutta loukanneet toimet. Suomalaisten meppien rintama ei ole ollut näissä Venäjä-äänestyksissä yhtenäinen, vaan sosialidemokraatteja ja keskustaa edustavat mepit ovat tietyissä Venäjä-päätöksissä äänestäneet tyhjää.

Perussuomalaiset mepit ovat ajaneet ID:n sisällä muutenkin itsenäistä linjaa. Tämän voi jokainen tarkistaa Vote Watch Europe -sivuston ryhmäuskollisuustilastoista.

Perussuomalaisten europarlamentaarikon Laura Huhtasaaren vuonna 2016 julkaisemat sodan uhkaan liittyvät twiitit eivät ole minkäänlainen osoitus Venäjän tukemisesta. Presidentinvaaleissa 2018 Huhtasaari oli ainoa ehdokkaista, joka piti Venäjää mahdollisena uhkana Suomelle. Suomessa on entisiä pääministereitä ja nykyisiä puoluesihteereitä, jotka ovat toimineet korkeapalkkaisissa töissä venäläisissä pankeissa tai konsultteina venäläisille energiayhtiöille.

Kun perussuomalaiset jo vuosia sitten kritisoi venäläisten maakauppoja, kaksoiskansalaisuutta ja viisumivapauden toteuttamista, sai puolue vastaansa syytöksiä russofobiasta. Venäjä-politiikka ei ole teema, jossa perussuomalaisia voi vaatia tilille, sillä puolueen linja on aina ollut Venäjään johdonmukainen ja tiukka.

Riikka Purra

perussuomalaisten puheenjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide