Jokainen viesti kuluttaa energiaa

26.3. 2:00

On ollut ilo huomata, että lapset ja nuoret ovat valveutuneita ympäristöasioissa ja uskaltautuvat myös mielenosoituksiin hyvän asian puolesta. Mutta yksi oma askel kohti energian ja ympäristön säästöä on monelta jäänyt huomaamatta – tosin myös suurelta osalta aikuisia. Nykyinen vimma käyttää viesti- ja kuvasovelluksia joka minuutilla aiheuttaa valtavaa, turhaa energiankulutusta.

Moni ei varmaan edes ymmärrä, että jokainen lähetetty viesti ja sen mukana latautuva kuva vaatii palvelimen. Valtavat palvelinkeskukset taas käyttävät erittäin paljon sähköä. Kaikkein pahinta on jatkuva videoiden lähettäminen ja striimaaminen. Jos siis halutaan säästää energiaa ja ympäristöä, jokaisen meistä kannattaa miettiä, onko oikeasti tarpeen lähettää satoja viestejä kuvilla tai videoilla maustettuina vai riittääkö vähempikin. Tai voisiko keskustella kasvokkain?

Matti Leppänen

Vihti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide