Backaksen tilan miljöö kannattaa säästää

Tilasta voisi kehittää maatalouden historiaa havainnollistavan matkailukohteen.

27.3. 2:00

Helsingin Sanomat uutisoi (23.3.) Vantaan etenevän aikeissaan perustaa Backaksen tilalle matkailukohteeksi jonkinlainen Muumimaailma-elämyspuisto.

Backaksen tila sijaitsee maisemallisesti hienosti Vantaanjoen Ruutinkosken äärellä. Tilan arvokkaan miljöön säästämiseksi osana Niskalan aarnimetsän, arboretumin ja Haltialan tilan muodostamaa, pääkaupunkiseudulla ainutlaatuista maisemakokonaisuutta, siitä kannattaisi tehdä käytössä olevan maatalousmiljöön ja suojeltujen metsien tutustumiskohde. Kokonaisuutta täydentää myös Tammiston suojeltu tammisto.

Backaksen tilastakin voisi kehittää paljon Muumimaailma-elämyspuistoa mielekkäämmän maatalouden historiaa havainnollistavan matkailukohteen. Siihen voitaisiin liittää vaikka Helsingin Viikin koetilan alueella suljettuna hyödyntämättä ja heitteille jätetyn maatalousmuseon esineistö. Näin pääkaupunkiseudulla säilyisi ainutlaatuisen arvokas aarnimetsä- ja maatalousmaisemamiljöö, jossa urbaanimmatkin kasvavat polvet ja myös ulkomaiset matkailijat voisivat saada kosketuksen harvinaistuvaan suomalaiseen maatalousympäristöön. Pelkästään kaupallisia elämyspuistomatkailukohteita on maailmassa jo riittävästi, luultavasti liikaakin.

Antero Tammisto

Euroopan historian dosentti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide