Mitä puolustaisin, miksi kuolisin?

Kuolla saa vain kerran, joten haluaisin syyn olevan hyvä.

26.3. 2:00 | Päivitetty 26.3. 7:23

Mitä puolustaisin, monet reserviläiset pohtivat nyt, kun kahvipöydissä pyörii Venäjän täysin hypoteettinen hyökkäys Suomeen.

Ylen haastattelema (22.3.) 22-vuotias kemian opiskelija Mikko Korhonen on ratkaissut kysymyksen kaunistelemattomasti: itseäni.

”Olen mieluummin elossa missä vain kuin kuolleena tässä hyvässä valtiossa”, terveyssyistä asevelvollisuudesta vapautettu Korhonen kiteytti oman ajatusmaailmansa, mihin ei kuulu Suomen aseellinen puolustaminen.

Hätkähdin, miten rouhea, mutta samalla looginen ajatus. En yllättynyt Korhosen ajatusten vastaanotosta, koska sukupolvi kerrallaan suomalaiset miehet on opetettu olemaan valmiita kuolemaan isänmaan puolesta.

Siihenhän koko puolustuksemme nojaa.

Itse olen vasta tullut välipäätelmään, että puolustaisin. Vielä puuttuu tarkempi syy, minkä puolesta olen itse asiassa valmis vaihtamaan kanavaa.

Perhe on varmaan se tärkein syy, vaikkakin sotatilanteessa tekisin todennäköisesti kaikkeni, että perheen pienimmät pääsisivät turvaan kauas pois. Lentolippujen ja kyytien järjestely ei kuulosta puolustamiselta vaan soittelulta.

Sosiaalinen konstruktio nimeltä Suomi on puolustamisen arvoinen, mutta mitä minä siinä tarkalleen puolustaisin? En minä ehkä minkään ojan sijainnin takia ole halukas kuolemaan.

Kuolla saa vain kerran, joten syyn on oltava hyvä.

Koska valtioita ei olisi ilman mielikuvitusta ja individuaalien todellisuutta, niin todennäköisesti puolustaisin juuri sitä: meidän todellisuuttamme. Että lapseni, naapurieni ja joidenkin tuntemattomien jyväskyläläisten perheiden todellisuus jatkuisi tietynlaisena, samanlaisena.

Siihen meidän todellisuuteemme kuuluvat tietyt arvot, kuten länsimainen oikeuskäsitys ja sananvapaus. Me emme halua ampua ohjuksia lasten päälle, emmekä hakkaa homoseksuaaleja.

Eduskuntatalon edustalla saa osoittaa mieltään.

Pyrimme demokratian kautta korjaamaan epätäydellistä järjestelmää.

Meidän todellisuudessamme Mikko Korhonen saa sanoa omia rouheita ajatuksiaan Ylellä ilman, että häntä laitetaan vankilaan niiden takia. Häntä ei myöskään saisi pakottaa rintamalle kuolemanvaaraan, jos hän ei ole sinne valmis lähtemään.

Kun kelan vie loppuun, niin juuri Korhosen ajatuksia minä olen valmis puolustamaan, vaikka ne minun mielestäni ovatkin itsekkäitä.

Kirjoittaja on HS Vision toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide