Monimuotoisuus työpaikoilla vaatii kielitaitoa

Yhden suomea osaamattoman henkilön tuleminen työpaikalle tai tiimiin voi pakottaa yhtäkkiä kaikki suomenkielisetkin käyttämään arjessa itselleen vierasta kieltä.

27.3. 2:00

Ulkomaalaista ammattitaitoista työvoimaa halutaan ja tarvitaan paljon Suomeen. Ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden tie on kuitenkin kivinen, koska suomen kielen osaamisella on Suomessa toimivissa yrityksissä suuri painoarvo. Ajatellaan kuten Universum Finlandin maajohtaja Mika Sallinen (HS 25.3.), että suomalainen työelämä ei ole vielä kovin pitkällä monimuotoisuuden tukemisessa.

Tässä jäädään helposti liian yksiulotteiseen tulkintaan sisäänpäin kääntyneisyydestä eli siitä, että työpaikoilla ei hyväksyttäisi suomea osaamattomia työntekijöitä, vaikka heillä osaamista olisikin. Onko niin, että ”monimuotoisuus” sisältää piilevästi oletuksen, että kaikille työntekijöille pitää sopia toimiminen suomalaisella työpaikalla jollain vieraalla kielellä, yleisimmin englannilla?

Monimuotoisuuden tukemisen pitäisi näin ollen tarkoittaa myös määrätietoista tukea ja koulutusta suomenkieliselle henkilöstölle. Yhden suomea osaamattoman henkilön tuleminen työpaikalle tai tiimiin voi pakottaa yhtäkkiä kaikki suomenkielisetkin käyttämään arjessa itselleen vierasta kieltä. Kysymys ei ole siis vain yhdestä tai muutamasta ulkomaankielisestä työntekijästä, vaan koko työyhteisön tai tiimin muuttumisesta monikieliseksi. Tämähän on jokseenkin välttämätöntä, jotta suomea osaamaton työntekijä voisi aidosti integroitua työyhteisöön.

Monimuotoisuus ei siis välttämättä ole pelkkää kulttuurista hyväksyntää vaan koko monimuotoisen työyhteisön toimintaa tukevan yhteisen kielen kielen opiskelua. Tämä on yrityksille iso haaste ja panostuskohde.

Jarkko Lahtinen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide