Ukrainan sota tuo talouteen uusia rahareikiä

29.3. 2:00

Kauppalehti kirjoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös talouspolitiikkaan.

”Vielä viime vuoden lopulla valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vaati menokehyksiin palaamista ja uhkasi, että keskusta lähtee hallituksesta, jos muut hallituspuolueet ’keimailevat talousryhdin hylkäämisen kanssa’. Nyt Saarikko ei haikaile enää menokehysten perään vaan toteaa, että ’viime keväänä sovitusta menotasosta on poikettava’ (HS 19.3.).”

”Menokehyksistä lipeäminen oli ymmärrettävää koronakriisin aikana, kun yhteiskunta seisahtui taudin lamauttamana lähes täysin. Valtiolla oli myös velvollisuus korvata yrityksille ja kansalaisille menetyksiä, jotka aiheutuivat julkisen vallan tekemistä sulkupäätöksistä.”

”Vaikeampi on ymmärtää viime kevään kehysriihessä tehtyjä päätöksiä. Hallitus nosti silloin historiallisella päätöksellä kesken vaalikauden vuosien 2022 ja 2023 kehystasoa, vaikka koronakriisistä toipuminen oli jo hyvässä vauhdissa ja EU:ltakin oli elvytysrahaa tulossa. Samalla hallitus lupasi etsiä pysyviä säästöjä 370 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 alkaen.”

”Nyt luvatuista säästöistä ei ole enää takeita, sillä uusi kriisi tuli heti vanhan perään ja uusia rahareikiä syntyy nopeammin kuin vanhoja ehditään tukkia. Hallituksen pitäisi pikaisesti löytää lisää rahaa puolustukseen ja huoltovarmuuteen. Kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseen on jo luvattu 300 miljoonaa euroa.”

”Ensi viikolla kehysriiheen kokoontuvan hallituksen pitäisi kyetä laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Turvallisuudesta tai tulevan talouskasvun edellytyksistä ei pidä tinkiä, mutta kaikkia muita menoeriä tulisi tarkastella kriittisesti. Kaikkea hintojen nousua ei kyetä kansalaisille korvaamaan, sillä hintojen heilahtelu kuuluu markkinatalouteen.”

Etelä-Suomen Sanomat toteaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkaa valtion velkaantumista Suomessa.

”Energian kallistuminen, puolustusmenojen kasvu ja pakolaisaalto tulevat lisäämään menoja, jotka on katettava velalla.”

”Ensi keväänä nimitettävä uusi hallitus joutuu priorisoimaan menoja. Jos nykyiset gallupit pitävät kutinsa, nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd) saattaa löytää itsensä valtiovarainministerinä leikkaamassa menoja kattaakseen oman hallituksensa lukuisat menolisäykset.”

”Tässä ajassa on myös syytä muistaa, että vahva talous on tärkeää turvallisuuden kannalta. Vain se mahdollistaa Suomen vahvan puolustuksen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide