Onko kaikki ostettu kivihiili jo poltettu?

31.3. 2:00

Ilmastoasioiden takia meille tärkeän vihreän siirtymän vuoksi olemme luopumassa Suomessa kaikista fossiilisista polttoaineista. Kun ne vielä on suurelta osin tuotu Venäjältä, on tähän muutokseen tullut yhä suurempi kiire. Tässä vaiheessa joudumme ilmeisesti ottamaan käyttöön ilmaston kannalta hankalia ratkaisuja, muun muassa turvevarat. Siihen lienee pakko mennä, vaikka se viekin kehitystä väärään suuntaan.

Vastaavaa hyvin väliaikaista toimenpidettä tarvitaan minusta myös kivihiilen suhteen. Ollaanko ottamassa käyttöön se kivihiilen huoltovarmuusvarasto, joka on valtion varoin säilötty Helsingin Vuosaareen isoksi mäeksi? Niitä saattaa olla muuallakin. Onko sen käyttöä tässä vaiheessa ajateltu? Kivihiilen varsinaisen käytönhän on suunniteltu päättyvän varsin pian. Mutta samalla joudutaan luopumaan myös niistä voimalakattiloista, joissa kivihiiltä voidaan polttaa.

Vai onko tarkoitus säilöä nuo jo maksetut hiilivarastot tämän ajan arkeologiseksi muistomerkiksi? Ne saattavat tietenkin sisältää paljon materiaalia, jolla tulevaisuuden tekniikalla voisi olla myönteistä käyttöä.

Esko Kukkonen

diplomi-insinööri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide