Kohteleeko Suomi pakolaisia tasa-arvoisesti?

Ukrainan kriisin kohdalla Suomi on tehnyt pakolaisten suhteen myönteisiä ja kiireellisiä päätöksiä. Vuonna 2015 pakolaisiin suhtauduttiin toisin.

31.3. 2:00

Viime viikolla vietettiin rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa. Samalla koko maailma seuraa Ukrainan sotaa ja tuntee surua tilanteeseen vuoksi.

Epäilemättä se, mitä tapahtuu nyt Ukrainassa, vaatii meiltä kaikilta myönteistä suhtautumista ja samalla halukkuutta auttaa ja tukea Ukrainaa. Sodan kokemusasiantuntijana ja sotaa pakenevana pakolaisena olen seurannut Ukrainan tilannetta ja siitä syntyvää pakolaiskriisiä. Se, mikä helpottaa sydäntä ja rauhoittaa jonkin verran mieltä, on se, että Suomen yhteiskunta on reagoinut tähän kriisiin myönteisesti ja nopeasti, ja näin toki pitää olla. Hyvä Suomi!

Ukrainan kriisin kohdalla Suomi on tehnyt pakolaisten suhteen myönteisiä ja kiireellisiä päätöksiä kriisin helpottamiseksi ja hallitsemiseksi.

Hyväksyisikö Minna Canth tämän erilaisen kohtelun?

Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana pakolaisiin suhtauduttiin toisin. Esimerkiksi humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävää oleskelulupaa koskevat säännökset kumottiin, turvaa hakevien oikeusapu romutettiin (siksi monet vuoden 2015 turvapaikanhakijat jäivät ilman juristin neuvontaa ja apua) sekä perheenyhdistämisen prosessia tiukennettiin edellyttämällä toimeentuloa.

Näitä kriisejä verratessani jäin miettimään, onko Suomi oikeasti tasa-arvoinen maa. Suomen perustuslaissa sanotaan: ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Toteutuuko tämä?

Hyväksyisikö Minna Canth tämän erilaisen kohtelun, jos olisi vielä elossa?

Ahmed Mesaedy

vuoden pakolaismies, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide