Kotimaista uraania käyttävä pienydinvoima on ratkaisu energiamurrokseen

Kallioperämme aarre kannattaa ottaa käyttöön.

31.3. 2:00

Mika Anttonen pohti kolumnissaan (HS 26.3.) keinoja Venäjän fossiilienergian korvaamiseen. Hän pitää energiamurrosta vaikeana tehtävänä, joka vaatii uusia innovaatioita, kuten tuuli- ja aurinkoenergian teollista varastointia. Lisäksi Anttonen ehdotti kotimaisten energialähteiden geotermisen maalämmön ja biokaasun käyttöä.

Anttonen ei kuitenkaan maininnut Suomen suurinta energiavarantoa. Peruskalliossamme on valtavat määrät uraania. Sitä voidaan ottaa talteen myös ilman kaivoksia paikallaan liuottamisella, jossa uraani erotetaan maaperästä nesteellä. Voimme rakentaa maahamme kotimaista uraania käyttävän ydinpolttoaineen rikastuslaitoksen. Polttoainetta käyttävät sarjatuotetut pienydinvoimalat, jotka ovat tulossa tuotantoon maailmalla tämän vuosikymmenen aikana ja ovat jo mukana muun muassa Helsingin energiastrategiassa.

Suomen kaupungit lämpenevät pitkälti fossiilisilla energialähteillä, joiden suoraa ja tasaista lämmöntuotantoa tarvitaan erityisesti tyyninä talviöinä. Kolmeakymmentä nykyistä ydinvoimalaa vastaava määrä sarjatuotettuja pienydinvoimaloita tuottaisi kaukolämmön kaikkiin Suomen kaupunkeihin.

Lisäksi saamme paljon enemmän sähköä kuin Suomi kuluttaa. Ylijäämä voidaan myydä Saksaan Itämeressä kulkevalla tasavirtakaapelilla, jolloin kaikki Saksan hiilivoimalat voidaan sulkea. Se olisi Euroopan huoltovarmuuden parantamisen lisäksi valtava ympäristöteko. Vientituloilla voimme luoda Norjan öljyrahastoa kooltaan vastaavan kansallisen puhtaan energian rahaston.

Pohjoismaisen ydinvoiman koko elinkaaren ilmastopäästöt ovat pienempiä kuin millään muulla energiamuodolla. Voimme edistää sekä huoltovarmuutta että ympäristönsuojelua kallioperässämme olevalla aarteella tehokkaammin kuin millään muulla keinolla. Siksi se kannattaa ottaa käyttöön.

Petrus Pennanen

ydinfysiikan tohtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide