Häirinnän piilottelu murentaa tasa-arvoa

Aktiivisesti urheilua harrastavana seuraan järkyttyneenä ja surullisena uutisointia Suomen olympiakomitean sisällä ilmenneestä häirintäskandaalista.

31.3. 2:00

#Metoo-liikkeen esille tuomat häirintä- ja ahdistelukokemukset ovat olleet merkittävä tekijä tasa-arvotyössä. Aktiivisesti urheilua harrastavana seuraan järkyttyneenä ja surullisena uutisointia Suomen olympiakomitean sisällä ilmenneestä häirintäskandaalista. Skandaaliin liittyvä naisiin kohdistuva häirintä ja oman arvovallan hyödyntäminen kiusallisessa yhteydessä eivät yksinkertaisesti voi kuulua 2020-luvun suomalaiseen urheilumaailmaan tai yhteiskuntaan.

Urheilun piirissä häirintä ja sukupuoleen liittyvä sorto murentavat tasa-arvoa ja demokratiaa sisältä päin. On hälyttävää, että Suomessa urheilun päättävissä ja arvovaltaisissa johtotehtävissä tällainen ongelmien piilottelu on normi. Luulin jo Suomen kaltaisen yhteiskunnan kääntäneen selkänsä tällaiselle.

Tasa-arvoteot ja näiden piilossa olevien ongelmien korjaaminen vaativat avoimuutta, jota tuntuu nyt Olympiakomiteasta puuttuvan. Luottamus ansaitaan kovalla työllä, ja sen palauttaminen vaatii niiden kuuluisten johtopäätösten tekemistä.

Virheitä tapahtuu kaikille, mutta niiden seurauksista tulee tehdä selvät toimintalinjat. Puhutaan rangaistuksista, vaikka tosiasiassa ne ovat seurauksia tehdyistä teoista. Toivon mukaan ne ovat seurauksia, jotka johtavat parempaan urheiluun, tasa-arvoon ja demokratiaan.

Emma Hietaoja

suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja

Hyvinkää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide