Ruokajärjestelmän omavaraisuutta voidaan vahvistaa biopohjaisilla ratkaisuilla

Ne luovat myös edellytyksiä kestävälle liiketoiminnalle.

10.4. 2:00

Ruokajärjestelmämme on riippuvainen ulkomailta tuotavista öljystä, lannoiteraaka-aineista ja kasvinsuojeluaineista. Kuinka voisimme päästä kestävästi eroon vahvasta tuontiriippuvuudesta pitkällä aikavälillä?

Biopohjaisilla ratkaisuilla voidaan korvata synteettisiä, fossiilisia, haitallisia tai vaikeasti kierrätettäviä vaihtoehtoja. Ne luovat myös edellytyksiä kestävälle liiketoiminnalle. Tuotanto on sitä kokonaiskestävämpää, mitä tehokkaammin ja täysimääräisemmin tuotetut biomassat voidaan hyödyntää korkean jalostusasteen tuotteisiin sekä välttämättömyyshyödykkeisiin.

Luonnonvarakeskuksessa tutkimme muun muassa kierrätyslannoitevalmisteita, biokaasuprosesseja sekä biopohjaisten kemikaalien ja biomateriaalien valmistusta. Tutkimuksen avulla avautuu myös uusia mahdollisuuksia sektorirajat ylittäville arvoketjuille ja yhteistyölle.

Monipuolinen esimerkki on nurmibiojalostamo, jossa tähän asti lähinnä lehmien rehuksi soveltuvasta nurmibiomassasta voitaisiin valmistaa uusia tuotteita, kuten proteiinijakeita, bioenergiaa ja kierrätyslannoitteita. Nurmen käytön monipuolistamiselle on tarvetta: se tuottaa ilmastossamme suuren sadon, sitoo hiiltä maaperään ja tuottaa monia muita ekosysteemipalveluita. Myös erilaisia metsäteollisuuden sivujakeita voidaan moderneilla teknologioilla prosessoida ruoka- ja rehukomponenteiksi.

Muutoksia kohti kestävämpää tulevaisuutta on tehtävä suunnitellusti, tietoon perustuen ja rohkeasti. Uudet ratkaisut eivät korvaa esimerkiksi energia- ja lannoitekysymyksiä nopeasti – tarvitaan myös uusia, vielä kokeiluasteella olevia ratkaisuja perinteisten keinojen rinnalle ja prototyyppien nykyistä nopeampaa skaalautuvuutta.

Kriisitilanteet voivat osaltaan tuupata toimijoita ottamaan suurempia vihreitä loikkia muun muassa tutkimuslaitosten ja yritysten kehittämille innovaatioille. Muutosvauhtia lykkimään tarvitaan monialainen joukko.

Tuula Jyske

tutkimuspäällikkö

Luonnonvarakeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide