Onko homoja loukkaava puhe edelleen sallittua?

Mielestäni voimme odottaa kansanedustajalta parempaa käytöstä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa.

31.3. 14:00

Helsingin käräjäoikeus päätti keskiviikkona vapauttaa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) syytteistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen totesi tiedotustilaisuudessaan, että pitää päätöstä erittäin merkittävänä. Kyse on kuulemma viime kädessä siitä, miten Raamatusta voidaan julkisesti puhua (HS 31.3.).

Olen asiasta Räsäsen kanssa eri mieltä. Tämä päätös on merkittävä myös sen suhteen, miten homoista voidaan julkisesti puhua.

Päivi Räsänen on tietoisesti ja toistuvasti tuonut esiin, mielestäni vihapuheeseen rinnastettavasti, miten homoseksuaalisuus on väärin, viitaten lähdeteokseensa Raamattuun. Käräjäoikeus kuitenkin onneksi viittasi tuomiossaan meitä kaikkia ohjaaviin lakeihin ja totesi, että sananvapaus ja uskonnonvapaus eivät ole rajoittamattomia. Niiden rajoittaminen edellyttää kuitenkin painavaa uskonnollista syytä, ja seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvien henkilöiden ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden turvaaminen voi olla syy rajoittaa uskonnonvapautta ja sanavapautta.

Rajoittamisen kannalla en ole silloin, kun kanssaihmisiltä löytyy kunnioitusta toisiaan kohtaan. Sellaista kunnioitusta en ole kansanedustaja Räsäseltä nähnyt missään vaiheessa koskien sitä vähemmistöä, johon itsekin kuulun.

Erityisen harmilliseksi koen, että myös ne vähemmistöön kuuluvat lapset ja nuoret, jotka kasvavat tämänkaltaisessa keskusteluilmapiirissä, jossa keskustelu ei lähde perusoikeuksia turvaavasta lainsäädännöstä vaan kansanedustajan, lainsäätäjän itsensä uskonnosta, joutuvat kokemaan eriarvoisuutta ja ulossulkemista. Eikä se näin aikuisenakaan tunnu hyvältä.

Mielestäni voimme odottaa kansanedustajalta parempaa käytöstä. Mielestäni voimme odottaa käytöstä, joka noudattelee perustuslaissakin määriteltyä oikeutta jokaiselle kansalaiselle yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon.

Panu Mäenpää

puheenjohtaja

Helsinki Pride -yhteisö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide