Hoitajat ansaitsevat kunnollisen palkan

Ihmettelen, miksi joka kerta lakosta tai palkankorotuksista puhuttaessa alkaa hoitajien syyllistäminen.

1.4. 2:00

Olen tehnyt hoitoalan työtä 27 vuotta. Kertaakaan yhteiskunnassamme ei ole ollut oikea aika hoitajien kunnollisille palkankorotuksille.

Ihmettelen, miksi joka kerta lakosta tai palkankorotuksista puhuttaessa alkaa hoitajien syyllistäminen. Puheet kääntyvät hoitovelkaan, leikkauksien perumiseen ja lähes hengenvaaraan kansalaisten kohdalla. Yhdessä lauseessa hoitaja on lähes korvaamaton terveydenhuollolle, toisessa hänelle ei kuulu työn vaativuutta vastaava palkankorotus.

Hoitotyöstä aletaan herkästi puhua myös hoivatyönä. Hoivaamisesta tulee mieleen lähinnä paijaaminen ja haavaan puhaltaminen. Kutsumustyötä, jota jokainen nainen osaa tehdä ilman koulutustakin.

Onko tarkoitus käännyttää yleinen mielipide hoitajien ”kohtuuttomia” palkankorotuksia vastaan? Valtaosa kansalaisista ainakin puheissaan kannattaa hoitajien palkkojen nostamista nykypäivää, työn vaativuutta ja koulutuksen tasoa vastaavalle tasolle. Tasa-arvoisesti miesvaltaisten alojen kanssa.

Kun suuret ikäluokat eläköityvät, meillä ei pian ole tarpeeksi koulutuksen saaneita työntekijöitä. Ala ei enää vedä puoleensa ”sisar hento valkoisia”. Toki jos jossain ulkomailla on odottamassa iso ammattitaitoisten hoitajien reservi, joka tekee työnsä halvemmalla ja yhtä hyvin, niin eihän tässä sitten mitään hätää ole.

Silja Suomi

terveydenhoitaja, kätilö, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide