Miten rumasti ihmisten sallitaan toisistaan puhua?

Käräjäoikeuden näkökulman valinta jatkoi syrjinnän pitkiä perinteitä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa 24. tammikuuta 2022.

1.4. 13:00

Susanna Reinboth kysyi (HS 31.3.) kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) rikostuomiosta, saako uskonnon nimissä puhua sellaista, mikä muutoin olisi kiellettyä. Käräjäoikeuden vapauttava tuomio herättää muitakin kysymyksiä.

Mediataituri Räsänen kehysti oikeudenkäyntinsä uskonnon- ja sananvapaustaisteluksi, ja käräjäoikeus tuntuu nielleen tämän syötin: oikeudessa käsiteltiin ennen kaikkea Räsäsen oikeutta puhua rumia kanssaihmisistä. Hyvin ohuesti, jos lainkaan, oikeus pohti epäillyn rikoksen kohteita ja kysymystä siitä, miten vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen jatkuva paha puhe vaikuttaa heidän elämisensä edellytyksiin.

Räsäsen motiivi (”ei ollut tarkoitus loukata”) oli oikeuden arvioinnissa keskeisempi seikka kuin se, miten hänen rikollisiksi epäillyt puheensa tosiasiallisesti vaikuttavat sekä kohteisiinsa että muuhun yhteiskuntaan. Yleensä rikoksista tuomittaessa käsittely keskittyy itse tekoon ja sen uhreihin, tekijän intentiot ovat toissijaisia.

Tällainen on murrosvaiheissa tyypillistä. Yhteiskunnassa asenteet ovat alkaneet muuttua, ja yhä useampi huomaa, että syrjintä ei ole teoriaa eikä kiinnostava periaatekysymys vaan se vahingoittaa oikeita ihmisiä. Oikeuden valitsema näkökulma jatkoi vanhempaa perinnettä, jossa ratkaisevaa on syrjinnän harjoittajan oikeus ja vapaus toimia haluamallaan tavalla.

Käräjäoikeuden mukaan Räsäsen puheet ovat loukkaavia, mutta eivät ylitä vihapuheen kynnystä. Oikeus ei määritellyt, missä raja kulkee. Tämä pitäisi tehdä, jotta me kaikki osaisimme tämän rajan tunnistaa.

Yhteiskunnan koheesion kannalta on ratkaisevaa, miten rumasti ihmisten sallitaan toisistaan puhua – millä tahansa perusteella. Kiitän syyttäjiä siitä, että he jaksavat puolestamme työskennellä. Toivon, että korkeammat oikeusasteet linjaavat, missä raja kulkee – ja että niiden näkökulmaan mahtuvat myös syrjinnän uhrit, eivät ainoastaan syrjinnän harjoittajien perinteiset vapaudet.

Johanna Korhonen

journalisti, laulaja,

syrjinnän kokemusasiantuntija, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide