Moni helsinkiläinen lapsiperhe pettyy, jos lähileikkipuisto on kiinni kesällä

Eka- tai tokaluokkalaisia ei lähetetä yksin toiseen kaupunginosaan päiväleiritoimintaan.

Kesäisin osassa Helsingin leikkipuistoista järjestetään lapsille erilaista toimintaa ja maksutonta ruokailua.

4.4. 15:00

Helsinkiläiset lapsiperheet ovat odottaneet kahden kesän ajan, että pääsisivät totuttuun tapaan puistoruokailuun ja nauttimaan puistojen kahluualtaista kuumina kesäpäivinä. On iso pettymys huomata, että kahdeksaatoista leikkipuistoa ei suunnitella avattavan kesätoimintaan tänäkään vuonna.

Maaliskuun lopulla julkaistiin suunnitelma kaupungin leikkipuistojen kesäaukioloista ensi kesänä 2022. Yli puolet Helsingin leikkipuistoista olisi koko kesän tai osan kesästä kiinni ilman pandemiarajoitusten kaltaista selkeää perustelua. On monia alueita, joiden lapset ja perheet eivät siis saisi tutustua helsinkiläiseen ylpeydenaiheeseen, puistoruokailuperinteeseen, lainkaan. Samoilla alueilla pikkukoululaisilla ei ole mahdollista päästä leikkipuistojen päiväleiritoimintaan kesälomansa aikana.

Avointen puistojen valinnassa suositaan raiteiden ja hyvien liikenneyhteyksien läheisyyttä. Todellisuudessa eka- tai tokaluokkalaisia ei lähetetä yksin toiseen kaupunginosaan päiväleiritoimintaan. Kyseessä on lähipalvelu, jota ei voi tuottavuustavoitteiden perusteella keskittää tietyille alueille leikkaamatta toisilta.

Lasten elämässä kaksi tai kolme vuotta on pitkä aika. Koronaviruspandemian aikana tiukoille vedetty ikäpolvi helsinkiläisiä lapsiperheitä ei pian lainkaan tiedä, minkälaista iloa lähileikkipuistossa voisi olla tarjolla kesäisin. Toimintaa ei osata edes vaatia, jos vuosi vuodelta palveluista pikkuhiljaa höylätään.

Yksin kävijämäärien mittaamisen perusteella ei voi päätellä puistojen suosiosta yhden tai kahdenkaan kesän perusteella. Asukkaiden pitää oppia luottamaan siihen, että oman alueen puisto on auki, jotta he voivat ottaa sen kesäsuunnitelmissaan huomioon.

Mirja Komulainen

palvelumuotoilija, kolmen lapsen äiti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide