Opettajan työturvallisuus tulee taata

On käsittämätöntä, jos opettajan täytyy pelätä työssään.

6.4. 2:00

Nimimerkki Väsynyt opettaja (HS Mielipide 4.4.) sanoi pelkäävänsä itsensä puolesta oppilaittensa edessä.

Opettajan koulutukseen ei sisälly karatea, nyrkkeilyä tai itsepuolustustaitoja, koska työ koulussa perustuu ihmisten väliseen luottamukseen ja työnjakoon. Toisen työ on opettaminen ja toisen tehtävä on oppia. Kumpaakin velvoittaa koulun opetussuunnitelma.

Jos oppilaat alkavat käyttäytyä uhkaavasti työtään tekevää opettajaa kohtaan ja jos tilanne ei korjaannu opettajan omilla taidoilla tai oppilashuollon avulla, asia kuuluu rehtorille ja viime kädessä työsuojeluviranomaisille ja työnantajalle.

On käsittämätöntä, jos opettajan täytyy pelätä työssään. Käsittämätöntä on myös se, jos luottamusmies ei puutu työturvallisuuden heikentymiseen.

Keinoja tilanteen korjaamiseksi on: esimerkiksi kodin ja koulun yhteistyö, vanhempien tapaamiset, oppilashuollon toiminta, rehtorin puhuttelut oppilaille, työnohjaus vaikeiden tilanteiden hallintaan, nuorisopoliisin koulukäynnit sekä lastensuojeluilmoitukset. Kun koulu toimii yhteisöllisesti ja kaikki keinot otetaan käyttöön, tilanne korjaantuu aivan varmasti.

Anja Kallio

eläkeläinen, entinen rehtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide