Työmarkkinatuki pitää kaksinkertaistaa

7.4. 2:00

Energian, rakentamisen ja ruoan hinnannousu on ajamassa yhteiskunnan köyhimmät totaaliseen vararikkoon. Esimerkiksi sadan prosentin invalidille jää työmarkkinatuesta käteen vain 650 euroa. Kaikki alan asiantuntijat ovat todenneet, ettei se kata edes perustarpeita.

Sähkölasku korvattaisiin toimeentulotuessa, mutta sitä myönnetään vain joka kolmannelle. Jo 8 000 euron arvoisen kesämökin omistaminen poistaa oikeuden toimeentulotukeen, ja sama pätee usein myös esimerkiksi halpaan autoon.

Miksi tavanomaisena pidettyyn elämään liittyvät hyödykkeet poistavat kansalaiselta oikeuden saada taloudellista perusturvaa? On kohtuutonta vaatia, että esimerkiksi pienituloinen kipukroonikko viettäisi kaikki elinpäivänsä keskellä betonia.

Myös asumistuen ehdot ovat liian tiukat, ja tuki on usein alimitoitettu. Esimerkiksi omakotiasumiseen saa tukea yleensä korkeintaan 80 euroa kuukaudessa, mikä ei riitä pienenkään torpan lämmitykseen ja ylläpitoon.

Maura Ryömä

filosofian maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide