Digitaaliset palvelut ovat kafkamainen umpikuja vanhukselle

Palvelujen digitalisointihankkeisiin olisi otettava mukaan arviointi hankkeen vaikutuksista eri ryhmien palveluihin.

11.4. 2:00

Palvelujen digitalisointi tarjoaa palveluja kansalaisille kellonajasta ja paikasta riippumatta. Monille tämä on tarkoittanut palvelujen parantumista. On kuitenkin joukko ihmisiä, joille palvelujen digitalisoituminen tarkoittaa palvelujen katoamista. Tähän ryhmään kuuluu 90-vuotias äitini.

Äitini asuu yksin omassa asunnossaan ja huolehtii itsenäisesti kaikista kodin askareista. Pää on terävä ja muisti hyvä, mutta työuransa aikana hän ei koskaan käyttänyt tietokoneita eikä ole ollut niistä kiinnostunut eläkevuosinaan. Hänellä ei ole esimerkiksi sähköpostiosoitetta eikä pankkitunnuksia – hän ei siis voi asioida digitaalisesti.

Hän ei voi hoitaa asioitaan myöskään puhelimitse, koska nykyään asiakaspalvelunumeroihin vastaa automaatti, jolle pitää näpytellä numeroita, jotka ohjaavat puhelun oikealle vastaajalle. Vanhus ei jäykillä sormillaan löydä ”älypuhelimestaan” numeroita kesken puhelun.

Nokkela äitini on yrittänyt ottaa yhteyttä asiakaspalveluihin kirjeitse. Jostain syystä kirjeet eivät tunnu päätyvän perille. Äitini koetti esimerkiksi lopettaa erään lehden tilauksen niin puhelimitse kuin kirjeitsekin, mutta tilaus vain jatkui, laskuja läheteltiin ja lopulta laskut siirrettiin perintään. Tilaus saatiin lopetettua vasta kun it-taitoinen lähisukulainen puuttui peliin. Vanhus joutui lopulta maksamaan tilauksesta perintäkuluineen moninkertaisen hinnan. Asiansa aina erinomaisesti hoitaneelle ihmiselle tällainen on nöyryyttävää.

Ehdotan, että jokaiseen palvelujen digitalisointihankkeeseen olisi otettava mukaan arviointi hankkeen vaikutuksista eri ryhmien palveluihin. Myös kuluttaja-asiamiehen tulisi olla valppaana palvelujen saatavuudesta ja tasa-arvon säilymisestä digitalisoituvassa Suomessa.

Outi Virkki

it-ammattilainen vuodesta 1984

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide