Orbánilla on nyt pelimerkkejä

6.4. 2:00

Savon Sanomat pitää pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolueen murskavoittoa Unkarin parlamenttivaaleissa tappiona demokratialle, vaikka merkkejä vaalivilpistä ei havaittukaan.

”Viimeisten 12 vuoden aikana vallanhimoinen Orbán on rakentanut hallintoaan valtansa jatkumisen varmistamisen näkökulmasta.”

”Vaalitulos saattoi yllättää Fideszin ja Orbánin itsensäkin, sillä läheisen kumppanuuden Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa olisi voinut luulla vähentävän puolueen suosiota. – – Ennen sunnuntain vaaleja Orbán etsi ja löysi voittavan vaaliviestin, joka nojasi sodan välttämiseen ja lupauksiin halvasta energiasta.”

”EU:n Unkariin ja Orbániin kohdistamat moitteet ovat saattaneet toimia tavoitteensa vastaisesti. Puheet demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen puolustamisesta tai korruption vastustamisesta ovat jääneet äänestäjien silmissä kovin kaukaisiksi.”

”Orbánin vaalivoitto Ukrainan sodan jatkuessa antaa aiheen seurata tarkasti, mitä Nato-maan pääministeri tekee Venäjän-suhteilleen. Se voi olla kiinnostavaa myös Suomen kannalta.”

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että Orbán on omanlaisensa poliittinen lahjakkuus.

”Hän uhkaa Euroopan yhtenäisyyttä Venäjän edessä.”

”Voitettuaan Unkarin parlamenttivaalit sunnuntaina pääministeri Orbán nimesi vastustajiensa joukkoon Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Tuskin kukaan muu EU- ja Nato-maan johtaja tällaista tekisi.”

”Unkari on virallisesti tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja ottanut vastaan pakolaisia. Aseiden viemistä Unkarin kautta Ukrainalle Orbán ei salli.”

”Virallisesti Unkari tukee pakotteita, mutta sen pelätään etsivän porsaanreikiä. Venäläinen kaasu ja öljy kelpaavat yhä Orbánille.”

”Kovan pelin taitaja voi jopa laskea asemansa EU:n sisällä vahvistuneen. Toimissaan Ukrainan hyväksi EU on riippuvainen sen naapurimaista.”

”Paineen lisääminen voi olla hankalaa, kun vaarana on se, että Unkari heittäytyisi entistä hankalammaksi Venäjä-päätöksissä. Periaatteessa Orbán voisi jopa estää Suomen ja Ruotsin mahdolliset Nato-jäsenyydet. Hänellä on paljon pelimerkkejä.”

Keskisuomalainen muistuttaa, että oikeusvaltiorikkomuksia koskevissa kiistoissa EU:n kanssa Unkari on saanut tukea EU-periaatteita samoin haastaneelta Puolalta.

”Nyt viesti on jo selvä Varsovassakin: maiden tiet eroavat. Orbánin Unkari mielistelee hyökkäyssotaa käyvää Putinia, Puola ei. Orbán ei voi enää laskea Puolan tukeen kaikissa EU-riidoissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide