Eduskunnan vastuu turvallisuus­poliittisessa ratkaisussa on todella suuri

Mielestäni liian vähäiseksi on jäänyt kokonaisvaltainen keskustelu julkisesti eri vaihtoehdoista sekä niiden mahdollisista vaikutuksista.

10.4. 2:00

Eduskunta tulee olemaan todella merkittävän ja kauaskantoisen ratkaisun äärellä päättäessään Suomen turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta. Ovatko viimeisen kuukauden sisällä tehdyt pari mielipidekyselyä riittäviä kuvastamaan kansalaisten tahtoa? Onko asia sellainen, että kansalaisten mielipide tulisi huomioida? Kuinka suuri osa kansasta kykenee puntaroimaan Suomen turvallisuuspoliittisten vaihtoehtojen vaikutusskenaarioita lyhyellä ja pidemmällä aikajänteellä?

Mielestäni liian vähäiseksi on jäänyt kokonaisvaltainen keskustelu julkisesti eri vaihtoehdoista sekä niiden mahdollisista vaikutuksista. Jostain syystä julkisesti pidetään esillä enimmäkseen vain sotilasliiton jäsenyyden mahdollista hakemista.

Kaikki osapuolet ymmärtävät, että Suomen ja Ruotsin ratkaisulla tulee olemaan vaikutuksia, joita on kokonaisvaltaisesti vaikea ennakoida, varsinkin juuri vallitsevassa tilanteessa. Olisiko sen vuoksi syytä tehdä hartiavoimin töitä sellaisen turvallisuuspoliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi, joka on dynaaminen ja asteittainen sekä mahdollisimman tehokkaasti Euroopan tilannetta lyhyellä aikajänteellä vakauttava?

Jouni Bruun

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide