Nato-herännäisyys on hämmentävää

Jäikö Venäjän toiminta huomaamatta?

7.4. 2:00

Kuulun vähemmistöön. Olen kannattanut Natoon liittymistä noin 20 viime vuotta. Mielipiteeni on ollut väärä. Oikeasti olisi kuulemma pitänyt uskoa Nato-optioon, joka lunastetaan sitten, kun rauhaa rakastavan naapurimme panssarivaunu huristelee Eduskuntatalon edessä.

Nyt seuraan suomalaista keskustelua hämmentyneenä. Tuntuu kuin olisi herätysjuhlissa. Kaikki julistavat yhteen ääneen Naton kannatustaan ja toistelevat toisilleen, miten olisi pitänyt liittyä jo eilen. Päättäjät hokevat, että nyt on kaikki muuttunut. Melkein kuin oltaisiin uudelleen synnytty ja uskoon tultu.

Mikä muka on muuttunut? Venäjä hyökkäsi Putinin johdolla Ukrainaan. Sen saman Putinin, jonka aikana on käyty jo muitakin sotia, varastettu Krimin niemimaa Ukrainalta, järjestelmällisesti valtion mediassa mustamaalattu naapurimaita, vainottu toisinajattelijoita, kavennettu kansalaisvapauksia ja valehdeltu vielä kiinni jäämisen jälkeenkin. Jäikö kaikki tämä huomaamatta?

Mielipidettään on kunnioitettavaa muuttaa, jos huomaa olleensa väärässä. Muutosta on kuitenkin vaikea kunnioittaa, jos se tapahtuu kuin hetkessä takkia kääntämällä. Näin toimiva henkilö ei opi vaan päätyy tulevaisuudessa vain toistamaan vanhaa toimintatapaansa jossain toisessa yhteydessä.

Johtavatko meitä todella näin lyhytnäköiset ihmiset? Mikä sitten mahtaa olla se liemi, mihin he meidät seuraavaksi vievät?

Riku Salmivuori

historian ja yhteiskuntaopin opettaja

Järvenpää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide