Talvisodan aikana isovanhempani lahjoittivat kultasormuksensa – minä voisin maksaa nyt enemmän veroja

Veronkorotuksella voitaisiin myös rahoittaa vaikeaa sairaanhoidon ja sosiaalipuolen palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

10.4. 15:00

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan aktivoi auttamatta sotamuistot. Olen syntynyt talvisodan aikana enkä tietenkään siitä muista mitään. Mutta sodan jälkeen ihmettelin isoäidin ja isoisän metallinvärisiä sormuksia. He sanoivat lahjoittaneensa kultasormuksensa sotaponnistuksiin.

Tuo yhteishenki, joka silloin vallitsi, voisi tulla esiin myös nyt, vaikka Venäjä ei tällä kertaa suoraan ole Suomeen hyökännytkään, vaan haluamme auttaa ukrainalaisia heidän taistelussaan sekä varmistaa omaa turvallisuuttamme.

En ehdota siksi kultasormusten keräystä vaan pientä veronkorotusta etenkin meille hyvin toimeentuleville. Tällä tavoin voisimme paremmin rahoittaa tuki- ja turvallisuusmenoja tinkimättä muusta tarpeellisesta. Luulisi siihen olevan varaa ja haluakin.

Samalla veronkorotuksella voitaisiin myös rahoittaa vaikeaa sairaanhoidon ja sosiaalipuolen palkkojen jälkeenjääneisyyttä. Hoitajat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä.

Tältä osin muistuu mieleeni oma kokemukseni 1970-luvun alusta, kun olin päiväkotihoidon puuttuessa palkkaamassa lastenhoitajaa. Maksettavan palkan määrittelemiseksi kysyin asuinkaupunkini sosiaalipuolelta neuvoa, kuinka paljon tällaisesta palvelusta senaikaisen lainsäädännön mukaan pitää maksaa: ”Laki sanoo, ettei lastenhoitoon verrattavasta kevyestä työstä tarvitse mitään maksaa, voitte itse arvioida, mikä on sopiva palkka.” Tällainen oli saamani tyrmistyttävä vastaus silloin. Uskon ja toivon, että hoivatyötä tekeviin kohdistuvat asenteet ovat muuttuneet tuon jälkeen.

Marja-Leena Lyyra-Kukkonen

filosofian lisensiaatti, eläkkeellä oleva yliopiston lehtori

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide