Kytäjän kartano tulisi säilyttää ja ennallistaa kulttuuri­miljööseen sopivaan asuun

Rakennusvalvonta on aikoinaan laiminlyönyt purkutöiden valvonnan ja jättänyt muun muassa ennallistamisen pakkokeinot käyttämättä.

Kytäjän kartanon päärakennus kuvattuna vuonna 2015.

17.4. 2:00 | Päivitetty 17.4. 8:32

Hyvinkään kaupunginvaltuuston hyväksymä Kytäjän kartanokeskuksen asemakaava sallii kulttuurimiljööseen olennaisena osana kuuluvan päärakennuksen purkamisen. Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys on vuosien ajan pyrkinyt vaikuttamaan Kytäjän kartanokeskuksen asemakaavatyöhön, jotta kulttuurimiljööseen olennaisena osana kuuluva päärakennus suojeltaisiin. Yhdistys myös valitti kaupunginvaltuuston päätöksestä. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi yhdistyksen valituksen.

Hallinto-oikeus totesi, että Kytäjän kartanolla on kiistatta ollut rakennettuun ympäristöön liittyviä erityisiä arvoja, mutta kulttuurihistorialliset arvot on laajojen purkutöiden jälkeen menetetty.

Kulttuuriympäristön säilyttäminen kokonaisuutena ei siten ole enää mahdollista. Päärakennuksen purkamisen salliva ja alueen rakennuskannan vain osittain suojeleva kaavaratkaisu ei ole päätöksen mukaan maankäyttö- ja rakennuslain sisältövaatimusten vastainen, kun asemakaavalla on kuitenkin tavoiteltu arvokkaan ympäristön säilyttämistä.

Ympäristönsuojeluyhdistys toteaa hallinto-oikeuden päätöksen lakiteknisesti niin vahvaksi, ettei jatkovalitusluvan hakemiselle ole perusteita. Tämä ei poista murhetta kartanon kohtalosta ja harmistusta siitä, että hallinto-oikeuden päätös pohjautuu kartanorakennuksen omistajan ilman asianmukaista lupaa kuntotutkimusten nimissä tekemiin ulko- ja sisäpuolisiin purkutöihin. Kaupungin rakennusvalvonta on aikoinaan laiminlyönyt purkutöiden valvonnan ja jättänyt muun muassa ennallistamisen pakkokeinot käyttämättä, vaikka purkutyöt oli saatettu kaupungin päättäjien ja viranhaltijoiden tietoon. Nyt omistaja saa ansiottoman palkinnon myös paljon rakennusoikeutta tuovan uuden asemakaavan kautta. Tälle ei voi mitään, kyse on kokonaan eri prosesseista.

Haluamme muistuttaa, ettei Kytäjän uusi asemakaava estä kartanon päärakennuksen säilyttämistä ja ennallistamista kulttuurimiljööseen sopivaan asuun, vaikkei kaikkia menetettyjä arvoja voi palauttaa. Asiantuntijalausuntojen mukaan rakennus olisi korjattavissa.

Vetoamme kartanon omistajaan Maatalousyhtymä Laakkoseen, että se arvioisi kehittämissuunnitelmansa uudelleen ja havaitsisi sen vetovoimapotentiaalin, jonka Kytäjän kartanon päärakennus korjattuna tarjoaisi tavoitelluille matkailupalveluille. Vierailukohteiden kiinnostavuutta lisäävät aidot historiakohteet ja niihin liittyvät tunnistettavat tarinat, kuten Linder-suvun vaiheet. Suunnitelmissa ne on jätetty syrjään. Samalla omistaja välttäisi historiallisen päärakennuksen purkamisen tuomat mainehaitat.

Matti Nummelin

puheenjohtaja

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide