Tutkimusrahoituksessa ei voi pitää välivuotta

Hyvinvointialueet vastaavat tehtäväalueensa koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Jo seuraavaan talousarvioon tulee varata taloudelliset resurssit näiden vastuiden kattamiseksi.

9.4. 2:00

Hyvinvointilalueilla aletaan jo hahmotella ensi vuoden talousarvioita haastavassa lähtötilanteessa, jossa hoitojonot kertovat pitkään alimitoitetuista palveluresursseista. Vaje pyritään kattamaan aiempaa laadukkaammilla ja tarkoituksenmukaisemmilla toimintamalleilla ja selvittämällä ja karsimalla huonosti tuottavat toiminnot.

Lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on kirjattu, että hyvinvointialueet vastaavat tehtäväalueensa koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Koulutuksessa ja tutkimuksessa ei voida pitää välivuosia, ja siksi jo seuraavaan talousarvioon tulee varata taloudelliset resurssit näiden vastuiden kattamiseksi.

Tänä vuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) käyttöbudjetista 7 prosenttia on varattu tutkimusrahoitukseen ja 6,3 prosenttia koulutukseen ja henkilökunnan ammattitaidon ylläpitämiseen. Tämä antaa hyvän vertailukohdan sille, missä suuruusluokassa myös hyvinvointialueiden pitää varautua vuosittain investoimaan tärkeimmän voimavaransa eli henkilökuntansa osaamisen kehittämiseen. Vain aktiivisella tieteellisellä tutkimuksella voidaan selvittää parhaiten terveyshyötyä tuottavat toimintamallit. Luonnollisesti sama periaate pätee sosiaali- ja pelastustoimeen.

Ei näillä resursseilla mitään Nobeleita voiteta, mutta pyritään pitämään huoli siitä, ettei pudota kehityksen junasta.

Hyvinvointialueilla tarvitaan näiden toimien organisoimiseksi erikseen nimetyt vastuuhenkilöt sekä tieteellisen tutkimuksen koordinointiin ja johtamiseen että vastaamaan koulutuksen järjestämisestä ja oppilaitosintegraation luomisesta. Aluevaltuutetuilta edellytetään ymmärrystä näiden resurssien varaamiseksi tärkeimpänä investointina tulevaisuuteen.

Ari Mönttinen

Kaarina Järvenpää

yleislääketieteen erikoislääkäreitä

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuutettuja (kd)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide