Leirit ja kuurit eivät riitä, vaan onnistunut painonhallinta vaatii pysyviä muutoksia arjessa

On hyväksyttävä, että yleensä pysyvä elintapojen muutos vie aikaa useita kuukausia.

9.4. 2:00

Nimimerkki Tahtomattaan lihava (HS Mielipide 7.4.) kirjoitti haluavansa viikoksi läskileirille. Hän ei varmasti ole toiveensa kanssa yksin. Moni toivoo vauhtia elämäntapamuutokseen.

Vuosien työkokemuksemme ravitsemusterapeutteina on antanut mahdollisuuden dialogiin ihmisten kanssa, jotka toivovat painonpudotusta ja haluavat muuttaa elintapojaan. Toive elintapamuutosleireistä – tai ehkä nykypäivänä puhuisimme retriitistä tai bootcampista – on esitetty meille toistuvasti.

Olemme vakavasti miettineet tällaisen leirin järjestämistä. Olemme kuitenkin todenneet, että riittävän laadukkaan – aidosti moniammatillisen, riittävän syvällisen, vertaistuellisen ja yksilöllisen – leirin rakentaminen siihen sopivassa paikassa tulisi luultavasti niin kalliiksi, että harvalla olisi siihen mahdollisuus osallistua. Tosiasia on, ettei arki muutu tai voimavarat lisäänny lyhyellä leirillä, poissaololla kotoa ja omasta arjesta.

Leirillä voi saada oivalluksia, vertaistukea ja tietoa. Nämä kaikki ovat tärkeitä muutoksessa, mutta todellisuudessa arjen toimintatapojen muutos voi tapahtua vain arjessa. Leirillä, retriitillä tai lomalla saadut oivallukset ja innostus eivät solahda arkeen ilman, että arkea todella muutetaan.

Leirillä voi saada oivalluksia ja tietoa.

Nimimerkki Tahtomattaan lihava kirjoitti, että hänellä on jo tietoa siitä, mitä olisi hyvä tehdä, muttei voimavaroja. Saman haasteen jakaa moni ylipainoinen. Mikäli arki vie kaikki voimavarat, muutokseen ei löydy enää voimia.

Elintapojen muutos vie aina voimavaroja, ja usein muutos lähtee oman arjen priorisoinneista ja ajankäytön muutoksesta. Joskus tarvitaan jopa alanvaihtoa mutta usein vain uskallusta kohdata hankalia tunteita ja asioita, rajata ja olla terveesti itsekäs. Muutoksen onnistumisessa vertaistuella ja ammattilaisen ohjauksella on merkitystä. Onnistuminen on hyvässä seurassa ja ohjauksessa todennäköisempää. Nykyisessä toimintaympäristössä hyvinvointia kokonaisuudessa tukeva painonhallinta ei ole helppoa. Toimintaympäristön muutos lähtee lopulta yksilöstä.

On myös hyväksyttävä, että yleensä pysyvä elintapojen muutos vie aikaa useita kuukausia. Painonhallintaa ajatellen puhutaan jopa 1–2 vuodesta.

Kun tunnistaa, että muutoksen esteenä on voimavarojen puute, on pysähdyttävä miettimään, miten siihen voisi vaikuttaa. Silloin eivät auta kuurit, leirit tai tiukka kuri, vaan tarvitaan myötätuntoa, toimintaa ja rohkeutta tarkastella painonhallintaa osana muuta elämää.

Anette Palssa

Vihti

Hanna Partanen

Järvenpää

laillistettuja ravitsemusterapeutteja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide