Vaalimaalla takavarikoidun taiteen alkuperä on syytä selvittää tarkasti

10.4. 2:00

Helsingin Sanomat kirjoitti (7.4.), että ulkoministeriön mukaan kaikkien Vaalimaalla takavarikoitujen taide-esineiden omistus on Venäjällä. Ulkoministeriö on käynyt Venäjän kanssa keskustelua ja esimerkiksi saanut asiakirjoja, joiden kautta omistussuhteita on pystytty varmistamaan.

On yleisesti tiedossa, että toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen Neuvostoliitto varasti surutta taidetta miehittämiltään alueilta, vastoin Haagin sopimusta. Siksi onkin syytä tutkia tarkkaan, onko nyt takavarikoidun taiteen joukossa tällaisia varastettuja teoksia. Venäläisiin asiakirjoihin ja väitteisiin on syytä suhtautua epäillen, ja Tullin tulee suorittaa puolueeton tutkimus taiteen alkuperästä. Jos taiteen joukosta paljastuu varastettuja teoksia, Suomen tulee edistää niitten palautusta laillisille omistajille.

Joachim Fazer

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide