Joskus sodat pitää vain voittaa

Olen pitänyt pasifismia parhaana ratkaisuna. Nyt en näe sellaista vaihtoehtoa, jossa hyökkääjän kanssa voisi luoda toiveikkaita suunnitelmia yhteistyöstä tulevaisuudessa.

10.4. 2:00

Venäjän toiminta 2000-luvulla on ollut toistuvaa naapurien sortamista. Tšetšenia, Georgia ja Ukraina ovat joutuneet vuorollaan julmien sotatoimien kohteeksi. Näiden lisäksi Venäjä on käynyt tuhoamissotaa myös Syyriassa.

Venäjän toimet viittaavat siihen, että suunnanmuutoksen sijaan valittua sorron ja tuhon linjaa ollaan jatkamassa.

Olen veteraani-evakon lapsi ja kasvanut ajatukseen, ettei sodilla ole voittajia. Kärsimyksen määrä on sodissa niin suuri, että olen pitänyt pasifismia parhaana ratkaisuna.

Nyt en näe sellaista vaihtoehtoa, jossa hyökkääjän kanssa voisi luoda toiveikkaita suunnitelmia yhteistyöstä tulevaisuudessa. Länsimaiden pakotteiden ja vastarinnan tulee olla niin päättäväistä ja voimakasta, ettei Venäjälle jää muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa koko yhteiskuntajärjestelmänsä uudelleen. Venäjän tulee edetä vallan kolmijaon, vapaan tiedonvälityksen ja humaanin koulutuspolitiikan suuntaan.

Totalitaarinen ja ekspansiivinen valtiojohto tulee aina olemaan uhka naapureilleen. Lisäksi se on Venäjää itseään näivettävä kehityskulku.

Mikko Airto

luokanopettaja, Hyvinkää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide