Toivon päättäjiltä syvällistä harkintaa Nato-päätöksessä

14.4. 2:00

Tuen Suomen valtiovallan ratkaisuja Nato-asiassa. Silti haluan vedota syvällisen harkinnan puolesta ja arvioida varoen Nato-hakemuksen jättämistä juuri nyt Euroopan kohtalon hetkellä.

Luulen, että maailmanrauhan ja stabiilin turvallisuustilanteen kannalta blokkien välinen jyrkkä raja voi lisätä konfliktiherkkyyttä. Neutraali vyöhyke Naton ja Venäjän välillä on toiminut kuin rusto nivelessä kahden luun välillä. Klassisessa opissamme pysyä suurvalta-kiistojen ulkopuolella on edelleen viisautta. Suomen mahdollisuus harkita ja viivyttää Nato-kortin käyttöä saattaa olla viimeinen Suomella oleva pelimerkki ja vaikutuskeino Venäjän painostamiseksi Ukrainassa ja samalla vaikuttaa omaan turvallisuuteemme.

Mitä jos Suomi lupaa ottaa aikalisän hakuprosessissa siinä tapauksessa, että Venäjä pysäyttää hyökkäyksensä, vetäytyy uskottavalla tavalla ja lupaa kunnioittaa kansainvälisen oikeuden toimivaltaa Ukrainan konfliktissa?

Matti Heiliö

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide