Mikä on rahaliikenteen huoltovarmuus?

16.4. 2:00

Suojelupoliisin mukaan koko suomalaisen yhteiskunnan on syytä varautua erilaisiin toimiin, joilla Venäjä yrittää vaikuttaa Suomen turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon. Supon mukaan odotettavissa on kyberiskuja ja informaatiovaikuttamista.

Perjantaina 8.4. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puheen aikoihin käynnistyi palvelunestohyökkäys Suomen ulkoministeriön ja puolustusministeriön verkkosivuille. Samana päivänä myös Nordea, Osuuspankki ja S-pankki kärsivät teknisistä häiriöistä – osalla Nordean asiakkaista säästötilin saldo näytti nollaa.

Mikä mahtaa olla suomalaisen rahaliikenteen huoltovarmuus? Miten suomalainen yhteiskunta on varautunut tulevaisuudessa mahdollisesti lisääntyviin ja pitkittyviin pankkien käyttökatkoihin? Miten suomalaiset saavat rahaa jokapäiväiseen elämään mahdollisen pitkään jatkuvan pankkien palvelunestohyökkäyksen aikana?

Meitä ohjeistetaan varaamaan koteihimme ruokaa ja juomaa ainakin 72 tunnin tarpeisiin. Olisiko syytä varata myös muutama sata euroa käteistä rahaa rahaliikenteeseen kohdistuvan kyberiskun varalle?

Tiina Halttunen

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide