Viikon puheenaiheet

16.4. 2:00

1) Selonteko

Hallitus antoi keskiviikkona eduskunnalle selonteon Suomen turvallisuuspolitiikasta. Siinä ei suoraan puolleta Nato-jäsenyyttä mutta viesti tulee kyllä muutenkin selväksi. Selonteon mukaan Itämeren alueen turvallisuus kohentuisi, jos Suomi liittyisi Natoon. Suomalaisten kasvanut tuki jäsenyydelle on vetänyt ruotsalaisiakin samalle kannalle. Suomen päätöstä odotetaan tämän viikon avauksista päätellen lähiviikkoina.

2) Aseet

Ukrainan mukaan Venäjä käytti maanantaina kemiallisia aseita Mariupolin kaupungissa. Tietoja ei ole vahvistettu, mutta Venäjän tukemat joukot ovat viestineet, että kynnys kemiallisten aseiden käyttämiseen alenee. Näin käy siksi, että Venäjän sotatoimet ovat vaikeuksissa ja kalustosta alkaa olla pula. Tilanne on lännelle hankala. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että kemiallisten aseiden käyttö johtaisi lännen vastatoimiin.

3) Macron

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros tuotti sekä odotettuja että yllättäviä tuloksia. Se ei ollut yllätys, että presidentti Emmanuel Macron sai eniten ääniä. Se puolestaan oli, että äärivasemmistoa edustava Jean-Luc Mélenchon sai todella ison äänisaaliin. Hänen kannattajansa tulivat sieltä, mistä monissa maissa tulevat vihreiden kannattajat, nuorten ja koulutettujen joukoista.

Vaalien toinen kierros järjestetään viikon päästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide