Jälkiverotustietojen julkistamishanke on ongelmallinen ihmisoikeus­näkökulmasta

Suomessa tulisi enemmän siirtyä yksityiselämän suojaamisen suuntaan.

19.4. 2:00

Helsingin Sanomat antoi pääkirjoituksessaan ”Korjatut tiedot verotuksesta vihdoin julki” (9.4.) tukensa hallituksen pyrkimykselle julkistaa jatkossa suomalaisten jälkiverotustiedot.

Kansainvälisesti vertailtuna verotietojen julkisuus on jo nyt Suomessa poikkeuksellisen laajaa. Tämän voi nähdä olevan ristiriidassa ihmisoikeussopimusten turvaamaan yksityiselämän suojan kanssa.

Korjatut verotiedot liittyisivät usein verotarkastuksiin ja niissä suomalaisille veronmaksajille maksuunpantuihin jälkiveroihin. Jälkiverot julkaistaisiin, vaikka veronmaksaja olisi niiden aiheellisuudesta eri mieltä ja valittamassa asiasta hallinto-oikeuteen. Hallituksen esityksen luonnoksessa todetaan suoraan, että tarkoitus on aiheuttaa negatiivinen seuraus verovelvolliselle verotarkastuksen tuloksen julkistamisella ja asian käsittelyllä julkisuudessa. Tällainen muutos heikentää entisestään suomalaisten yksityiselämän suojaa ja riskeeraa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen. On nähtävissä vaara, että julkisuuskäsittelyllä pyritään vaikuttamaan riippumattomiin tuomareihin ennen oikeudenkäyntiä.

Pääkirjoituksessa esityksen kannattamista perusteltiin ensiksi sillä, että takavuosina olisi verotietojen julkistamisessa tapahtunut merkittäviä pilkkuvirheitä, jotka ovat johtaneet kiusallisiin tilanteisiin, kun verotietoja on julkistettu. Verohallinnon on oikaistava tällaiset karkeat virheensä itseoikaisuna jo nyt, eikä virkamiesten huolimattomuudella voida asiallisesti perustella veronmaksajien yksityisyyden rajaamista entisestään.

Toiseksi HS puolusti julkisuusmuutosta sillä, että se ehkäisisi harmaata taloutta, kun verottajalta salatut harmaat tulot tulevat julki. On kuitenkin muistettava, että tulojen salaaminen on rangaistava veropetoksena ja rikosoikeudenkäynnit ovat jo nyt Suomessa julkisia. Julkisuusmuutos ei siis vaikuttaisi rikollisiin vaan tavallisiin suomalaisiin veronmaksajiin, useimmiten yrityksiin.

Perustelut ovat ontuvia. Suomessa tulisikin enemmän siirtyä yksityiselämän suojaamisen suuntaan. Kenenkään etua ei palvele julkisuuden usuttaminen ennenaikaisesti sellaisen yrittäjän kimppuun, jolle on määrätty lainvastaisia jälkiveroja ja joka aikoo taistella niitä vastaan oikeusasteissa. Jutunaiheita verotuksesta saa muutenkin.

Heikki Vesikansa

asianajaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide